Radar · Basinkomst

Brexit får brittiska eko-bönder att kräva basinkomst

De subventioner som brittiska staten riktat till bönder har inte kommit alla till del och nu kräver ekobönder en form av basinkomst för att klara sig ekonomiskt.

Basinkomst kan rädda hållbart odlande bönder i Storbritannien som har kämpat ekonomiskt efter att landet lämnade EU. Det menar en brittisk kampanj för UBI riktat mot bönder.

Ekologiskt odlande bönder i Storbritannien har haft det svårt ekonomiskt efter Brexit då landet lämnade EU och samma slag lämnade de subventioner som riktar sig mot hållbart odlande. De bidrag som brittiska staten har infört täcker inte kostnaderna, menar bönderna, som kräver en sorts basinkomst, rapporterar The Guardian.

Det gäller främst bönder som odlar efter “nature schemes”, det vill säga mer hållbart odlande.

Minst hundra jordbrukare har skrivit under kampanjen B14farmers, som vill att en “universal basic income, UBI” införs.

Olika grupper för hållbart odlande bönder menar att UBI skulle ge dem chansen att experimentera med mer naturvänliga odlingsmetoder och använda mindre gifter och bekämpningsmedel, utan att tulla på odlarnas inkomster.

– UBI har möjligheter att betydligt öka jordbrukssektorns generella hållbarhet. Att titta närmare på radikala, men samtidigt lovande lösningar, är helt nödvändigt, säger Will White, som är koordinator för Sustain, en kampanjgrupp för hållbart odlande bönder.

Basinkomstorganisationen Bien, skriver dock på sin webbsajt att den form av stöd som bönderna kräver inte överensstämmer med Biens definitioner av basinkomst eftersom den skulle enbart rikta sig till bönder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV