Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Massiv kritik mot Azerbajdzjan som värd för COP29

COP29-skylt.

På måndag inleds COP29 i Azerbajdzjan. Men det oljeproducerande, auktoritära landet har fått omfattande kritik från många håll, och många farhågor finns om huruvida detta värdland ska kunna lotsa världens länder mot en rättvis klimatfinansiering. 
– COP29 skulle ha handlat om rättvisa, i ett land som prioriterar mänskliga rättigheter. Istället kommer det hållas i en av världens mest brutala diktaturer, säger Lusine Djanyan, Pussy Riot.

Den stora frågan under klimatmötet i Baku, Azerbajdzjan, kommer att handla om finansiering. Hur mycket ska de rika länderna bidra med för att underlätta fattigare länders klimatomställning och hur mycket ska gå till anpassning samt skador och förluster?

– Länderna står jättelångt ifrån varandra, har Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, sagt till Syre.

Att få till rättvisa mål och skrivelser ser ut att bli en utmaning inte minst för att värdlandet är ett land vars oljeproduktion utgör 64 procent av landets BNP. Enligt rapporter planerar det statliga oljebolaget Socar dessutom för nya oljeprojekt och gasprojekt

– Med tanke på Socars avgörande roll i Azerbajdzjans ekonomi och dess nära band till landets politiska elit, kommer dess inflytande säkerligen att märkas under klimatförhandlingarna i Baku”, säger Regine Richter vid den tyska organisationen Urgewald, till The Guardian.

Under ett förberedande möte i april uttalade sig landets president Ilham Alyiev också om landets oljereserver som en ”gåva från gud”. 

Repression mot kritiker

Azerbajdzjan har sedan länge också utövat hård repression mot aktivister och kritiker. Idag sitter uppskattningsvis 300 politiska fångar i landets fängelser. En av dem är den regimkritiska journalisten Gubad Ibadoghlu, som sedan flera år levt i exil men som fängslades förra sommaren när han besökte sin familj i Azerbajdzjan.

De senaste månaderna har förtrycket och tillslagen mot aktivister, kritiker och oberoende journalister ökat alltmer, skriver människorättsorganisationen Human rights watch. Organisationen befarar att civilsamhällets möjlighet att delta under konferensen kommer att bli begränsad. 

– Regeringar som deltar i COP29 bör inte tillåta Azerbajdzjan att använda sin position som COP29-värd för att fortsätta driva på utbyggnaden av fossila bränslen och undergräva ansträngningar för att konfrontera klimatkrisen och skydda mänskliga rättigheter, säger Richard Pearshouse, miljö- och människorättschef på Human Rights Watch, i ett uttalande.

Azerbajdzjans bakgrund som auktoritär oljeproducerande stat gör att aktivister runtom i världen imorgon söndag kommer att demonstrera mot landets fossilindustri och det internationella samfundets stöd för regimen. I Stockholm kommer flera grupper, bland annat Fridays for future, att demonstrera utanför riksdagen.

Demonstranter kräver embargo mot fossilexporten

– COP29 skulle ha handlat om rättvisa, i ett land som prioriterar mänskliga rättigheter. Istället kommer det hållas i en av världens mest brutala diktaturer, vilket i praktiken ger stöd till azeriska regimens tyranni och folkmord mot armenier. I över 20 år har Ilham Aliyevs klan tystat oppositionen, begränsat friheter och etniskt rensat armenier från Artsakh (även benämnt Nagorno-Karabach, reds anm.). Att hålla COP29 i Azerbajdzjan belönar regimens förtryck, vilket skickar en farlig signal att kränkningar av mänskliga rättigheter kan ignoreras och att krigsbrott kan greenwashas där det är politiskt bekvämt, säger Lusine Djanyan, Pussy Riot, en av de som ska demonstrera Stockholm, i ett pressmeddelande. 

Arshak Makichyan från Fridays For Future, som demonstrerar i Berlin, säger i samma pressmeddelande att han inte kunnat resa till Azerbajdzjan.

– Jag ville åka till COP29 för att armeniska röster skulle höras. De nekade mig ett visum, vilket är uppenbart diskriminerande. Jag uppmanar alla att vara vår röst nu. Under Sovjetunionen etniskt rensades alla armenier från Nakhijevanska republiken i dagens Azerbajdzjan, och nu har Azerbajdzjan gjort samma sak i Artsakh Om folk inte talar ut om detta är de medskyldiga, det finns inga två sidor till folkmord och det är inte komplicerat. Vi måste alla kräva ett stopp för greenwashingen av folkmord, säger han.

Kravet från demonstranterna är bland annat ett stopp för importen av azeriska fossila bränslen. Idag exporterar landet fossila bränslen bland annat till EU, Turkiet, Israel och Indien. I EU ökade importen av gas från Azerbajdzjan kraftigt efter Rysslands invasion av Ukraina, och unionen har även skrivit kontrakt med landet om att fördubbla sin import till år 2027, detta i ett försök att röra sig bort från rysk gas. 

Palestinska grupper har länge kritiserat Azerbajdzjans oljeexport till Israel, landet står för 40 procent av landets olja. Kritiker menar att detta möjliggör Israels militära attacker mot Palestina. 

– Azerbajdzjans motivation att hålla COP29 framstår tydligt som ett försök till greenwashing. Den azeriska regimen visar ingen vilja att avveckla sin fossilindustri, och det finns inga tecken på att de avser upphöra med sina folkrättsbrott gentemot Armenien eller sitt stöd till det israeliska folkmordet. Att EU fortsätter finansiera denna regim är oacceptabelt, likaså att FN ger dem värdskapet för klimatkonferensen, säger Raquel Frescia, Fridays for future Stockholm, i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV