Radar · Basinkomst

Hon vann basinkomst i globalt lotteri

Christelle (till vänster) kunde tack vare pengarna från basinkomstlotteriet gå på en show med sin dotter.

För första gången anordnades ett globalt lotteri för basinkomst, även kallat medborgarlön. Nu är det klart att vinnaren blev socialarbetaren Christelle från Frankrike.

Det är nätverket UBI for all som lottar ut basinkomst i ett års tid. Tidigare anordnades lotteriet enbart för européer men nu har det utvidgats till att alla människor i världen, om de anmäler sig. Vinnaren Christelle i Frankrike får nu 800 Euro, alltså motsvarande drygt 8 900 kronor, i månaden under ett års tid.

Tack vare basinkomsten har hon nu kunnat gå på teater och äta en god middag med sin familj. Bland annat bjöd hon sin dotter på en show på en restaurang.

”Vi skrattade mycket och hade trevligt! Det var så fantastiskt! För mig är det första gången jag får se denna typ av show!”, säger hon i ett mejlutskick från UBI for all.

Fyra personer har tidigare vunnit UBI for all:s lotterier för personer i Europa. Pengarna till lotterierna samlas in genom crowdfunding. Syftet med lotterierna är uppmärksamma frågan om basinkomst.