Radar · Inrikes

Missnöjesmarkering vid omval av V-ledare

Nooshi Dadgostar valdes om till partiordförande vid Vänsterpartiets kongress i Jönköping. Men beslutet var inte enhälligt.

Trots att Nooshi Dadgostar var den enda kandidaten till partiledarposten begärdes en sluten omröstning, så att ombuden kunde rösta anonymt, rapporterar TT. 185 röstade ja medan 26 röster var blanka, vilket partiledaren ändå kallade ett ”väldigt starkt stöd”.

– Vi bedriver ett stort förändringsarbete nu och det är naturligt att det finns olika tankar och åsikter om detta, säger hon till nyhetsbyrån.

Om det inte finns motkandidater väljs ofta en partiledaren om enhälligt genom att ombuden avger ett samfällt ja.

I dag publicerades debattartikeln Sverige behöver ett socialistiskt vänsterparti I Aftonbladet, där även 59 medlemmar i Vänsterpartiet kritiserar att ”partiets ledning genomfört en kraftig högersväng i den förda politiken i strid mot vårt kongressbeslutade partiprogram”.

Dessa medlemmar menar att ”klimatpolitiken har underordnats industrins vinstkrav”, att motståndet mot militarism ökat och att partiets socialistiska strategi och antikapitalism, som de kallar ryggraden i partiprogrammet, ”avfärdats av vår ordförande”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV