Radar · Fred

Flera protester mot Israel – Palestinafärger syns på väg

Olivia Linander vid ett målat övergångsställe

Den 9 maj målades ett övergångsställe i Malmö i Palestinas flagga och flera demonstrationer mot Israels medverkan i Eurovision äger rum.
– Eurovision tillåter inte Palestinas flagga i arenan, men i Malmö syns flaggor i folks händer, i fönster och bilar. Det går inte att missta stödet för Gaza, säger Olivia Linander, Skiftet.

Bakom nattens målning av ett övergångsställe vid Möllevångstorget i Malmö stod nätverket Skiftet. Olivia Linander beskriver i telefon – i ett högt sorl av skanderingar och tjut från demonstrationen i bakgrunden – målningen som en motståndshandling bland andra. Hon befinner sig i demonstrationen mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest, som äger rum i Malmö Arena. I kvällens semifinal deltar Israels bidrag.

– Eurovision har gått moraliskt bankrutt som låter Israel stå på scen ikväll. Eurovision kan fatta ett beslut men malmöborna och folk i tv-soffan står inte bakom det. När världens ögon riktas mot Malmö under Eurovisionveckan är vi många som visar att vi inte accepterar vad de gör och protesterna mot det som sker i Gaza syns och hörs. Vi kräver eldupphör, säger Olivia Linander, Kampanjteamchef på nätverket Skiftet.

Flera demonstrationer

Israels medverkan har ifrågasatts med anledning av kriget i Gaza. Bakom den stora demonstrationen i Malmö står kampanjen ”Stoppa Israel – för fred och ett fritt Palestina”, som samlar 66 organisationer. Under kvällen ska även en demonstration för att välkomna den israeliska delegationen hållas, rapporterar Dagens Nyheter.

European broadcasting union, EBU, som arrangerar musiktävlingen, stoppade tidigare i år Israel från att framföra låten October rain med hänvisning till att budskapet var för politiskt. Titeln och flera textrader i sången syftade på Hamas terrorangrepp på Israel den 7 oktober i fjol. Det israeliska public service-bolaget KAN gick EBU till mötes genom att skriva om texten och byta namn till Hurricane.

På kritiken mot Israels deltagande svarade Jean Philip De Tender, vice generaldirektör för EBU, att det inte är länderna i sig som tävlar – det är tv-bolagen som är medlemmar i EBU. Men 2022 förbjöds Ryssland från tävlingen med hänvisning till att inte riskera dess rykte, rapporterade SVT Nyheter.

– När invasionen av Ukraina inleddes rådde bred samsyn bland medlemsländerna – att Ryssland inte kunde delta. Men det är viktigt att förstå att de tre ryska public service-bolagen inte följt EBU:s regler och kort efter tävlingen uteslöts de ur EBU. Så är det inte med israeliska KAN, säger han till tv-kanalen.

Utkastade från festival

Olivia Linander och hennes kollega Bea Almhagen blev tidigare i år utkastade från Melodifestivalen när de iklädda vattenmelondräkter visade upp en banderoll med texten ”Glöm inte Gazas barn” i direktsändning.

Att förändra vägmarkeringar är förbjudet och polisen Filip Annas uppger till Expressen att målningen kan handla om skadegörelse. 

– Nu har vi inte fått in det här som ett ärende, men rent hypotetiskt skulle det kunna falla under kategorin skadegörelse, säger han till tidningen. 

Skiftet kräver ett omedelbart eldupphör i Gaza samt tar avstånd från Hamas attack den 7 oktober och kräver att gisslan släpps.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV