Radar · Mänskliga rättigheter

Många döda palestinier under Israels fritagning

Palestinier tittar på efterdyningarna av den israeliska bombningen i flyktinglägret Nuseirat, Gazaremsan, lördagen den 8 juni 2024.

Under den räd som ledde till att fyra tillfångatagna israeler befriades, uppges 274 palestinier ha dött, rapporterar Washington post som hänvisar till siffror från Gazas hälsomyndighet. Enligt IDF ska det röra sig om färre än hundra.

De fyra Israeler som befriades under lördagen, kidnappades i samband med Hamas attack den 7 oktober och befann sig på musikfestivalen Nova. Alla uppges vara i gott hälsotillstånd. Men räden som började elva på förmiddagen beskrivs som en av de blodigaste under kriget och 274 palestinier ska ha mist livet och nästan 700 skadats, enligt palestinska myndigheter som inte skiljer på civila och stridande. Israel uppskattar å sin sida att det var färre än 100 dödsoffer, uppger arméns talesman Daniel Hagari till BBC.

De fyra israelerna hölls fångna i flyktinglägret Nuseirat. Washington post skriver att stridsvagnar plöjde fram längs med gatorna, medan skadade palestinier, vissa utan kroppsdelar, vred sig i smärtor. Många lyckades inte ta sig till sjukhus innan de dog. Medan räden pågick ska helikoptrar skjutit mot alla som rörde sig, uppger ett vittne tidningen pratat med och byggnader bombats.

Den israeliska armén ska ha kommit under kraftig beskjutning inuti husen där gisslan befann sig och när de skulle ta sig därifrån. En ur Israels antiterrorstyrka skadades och dog senare på grund av sina skador, uppger Washington post. Försvarsminister Yoav Gallant, hyllade räden under lördagen som en av de mest heroiska och extraordinära operationerna han bevittnat under de 47 år han arbetat för armén. Men Israel får samtidigt kritik, för de många civila döda.

”Sjukvården hänger på en skör tråd”

”Rapporterna från Gaza om ännu en massaker på civila är förfärande. Vi fördömer detta i de starkaste ordalag. Blodbadet måste upphöra omedelbart. @POTUS 3-stegsplan är vägen framåt för ett varaktigt eldupphör och för att få slut på dödandet”, skriver EU:s utrikeschef Josep Borell på X, samtidigt som han i ett annat inlägg skriver att han är lättad över nyheten över att fyra israeler befriats och kräver att de övriga ska släppas.

FN:s nödhjälpschef Martin Griffiths skriver att Nuseirats flyktingläger är epicentret för det trauma som civilbefolkningen i Gaza fortsatt upplever. 

”När vi ser insvepta kroppar på marken blir vi påminda om att ingenstans är säkert i Gaza. När vi ser blodiga patienter behandlas på sjukhusgolven påminns vi om att sjukvården i Gaza hänger på en skör tråd. Och även om fyra personer i gisslan återförenas med sina familjer påminns vi om att många fortfarande hålls fångna. Alla måste släppas”.

USA föreslog i början av juni en fredsplan i tre steg, som skulle börja med en vapenvila i tre veckor, tillbakadragande av Israels styrkor från befolkade områden i Gaza och att ett antal ur gisslan skulle släppas. I en andra fas att resterande ur gisslan skulle släppas, följt av ett fullt tillbakadragande av israeliska styrkor från Gaza. I en tredje fas skulle förstörd bebyggelse och infrastruktur återuppbyggas. 

Mer än hundra ur gisslan har släppts, de flesta i samband med en vapenvila i november. Men försök att få till en ny vapenvila för att få loss de resterande 120 ur gisslan, har sedan dess misslyckats. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV