Radar · Politik

Kaos till höger när EU:s framtid ska avgöras

Maximilian Krah

Idag går miljoner till valurnorna för att välja EU-parlamentets 720 ledamöter. Opinionsundersökningar pekar mot att ytterhögern växer. Men interna stridigheter och skandaler gör samtidigt att deras partigrupper tappar i styrka, samtidigt som det fortsatt kommer att finnas en majoritet i mitten efter valet.

Nyligen förlorade Indiens högerpresident Narendra Modi i Indien majoritet i parlamentet och i Mexiko vann en klimatforskare och kvinna på vänsterkanten presidentvalet i en jordskredsseger. Men någon vänstervind väntas inte blåsa över Europa, när miljontals invånare ska rösta i valet till EU-parlamentet. Istället har opinionsundersökningar pekat mot att partier på högerytterkanten stärks, samtidigt som gröna och liberaler väntas backa. Något som kan bana väg för att centerhöger-partier tillsammans med partier på högerytterkanten kan komma att utgöra en majoritet efter valet.

Den största partigruppen väntas fortsatt EPP bli (där moderater och Kristdemokrater ingår), enligt Europe elects som sammanställer resultatet för flera opinionsundersökningar. Sossarna som är en del av partigruppen S&D väntas bli den andra största gruppen efter valet. Trots att den liberala gruppen Renew, där C och L ingår, väntas tappa blir den fortsatt tredje störst, enligt Europé elects. I deras senaste analys, som de rubricerar med kaos till höger, skriver de att högerytterkantspartigruppen ID kommer att förlora säten, trots att det största partiet i gruppen, franska Le Pen väntas gå starkt framåt. Orsaken är att det tyska högerextrema partiet Afd nyligen kastades ut ur gruppen efter flera skandaler, kopplade till partiets toppkandidater. Även den andra stora ytterhögerpartigruppen ECR (där SD ingår), kan tappa då Europe elects inte längre spår att det rumänska partiet AUR kommer att ingå efter valet. Också det på grund av skandaler kopplade till partiet. Gruppen skulle kunna stärkas om Fidesz från Ungern tillåts ansluta men det kan å andra sidan få andra partier att backa, så som Tjeckiska ODS, skriver Europe elects. Också Sverigedemokraterna har stängt dörren för Fidesz.

Det säger sammanvägningen

Partigrupperna som väntas växa

S&D (där Socialdemokraterna ingår) 

18,5 procent till 19,8

EPP (där moderaterna ingår)

21 procent till 21,3 procent

ECR (där Sverigedemokraterna ingår)

8,2 till 12,2 procent

De som saknar partigrupp 

10,3 till 13,14 (där tyska Afd ingår)

Partgrupper som väntas backa

De gröna (där Miljöpartiet ingår)

11,7 till 7,7 procent

ID (där bland annat Le Pen ingår)

10,8 procent till 8,5 procent

Renew (där L och C ingår)

13,2 till 11,2 procent

Vänstergruppen (där Vänsterpartiet ingår)

Från 6,5 till 6,4 procent

europeelects.eu

Öppnade för samarbete högerut

Ursula von der Leyen som efter valet väntas ha goda chanser att bli omvald som ordförande för EU-kommissionen har sagt att hon inte tänker samarbeta med ID-gruppen, där Le Pen ingår. Men har öppnat dörren för samarbete med ECR-gruppen, där Sverigedemokraterna och Italiens bröder med Giorgia Meloni i spetsen ingår. Men det skulle å andra sidan riskera hennes samarbete med sossarna i S&D samt liberalerna i Renew. Enligt Europé elects visar opinionsundersökningarna också att det finns en fortsatt stabil majoritet i mitten. Liberalerna i Renew, sossarna i S&D och högern i EPP har 404 av 720 ledamöter.

– Ett samarbete med ECR beror mycket på hur sammansättningen av parlamentet blir och vilka partier som finns i den gruppen, sa von det Leyen nyligen i samband med en debatt.

Hur det landar kommer att avgöra en rad frågor, där EU-parlamentet har stort inflytande. Lejonparten av EU:s klimatpaket för att nå målet om att minska utsläppen med 55 procent till 2030, är förvisso klubbade och blir svåra att riva upp. Men ett nytt parlament kan försena viktiga delar – och ska också sätta ett nytt klimatmål till 2040. Ett av de styrmedel som är i farozonen, är beslutet om att förbjuda nyförsäljning av bensinbilar efter 2035, enligt Sebastien Maillard, som arbetar för tankesmedjan Chatham House. 

– Om de gröna förlorar och gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR) går framåt, vilket förutspås, kommer de konservativa förmodligen att försöka senarelägga detta slutdatum, säger han till France 24.

Partierna som saknar grupper kommer att ha ett mer begränsat politiskt inflytande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV