Energi · Syrekvisset

Syrekvisset 9 juli

En skylt med Ylva Johansson där det står "Big sister is watching".

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

  1. Över tusen barn i åldern 0-12 år sätts på HVB-hem varje år, trots att dessa främst är avsedda för ungdomar. Vad står HVB för?

1. Hälsa, vård, behandling
X. Hem för vård eller boende
2. Hem för vård av beroendeproblematik

2. Stenmonumentet Stonehenge i Storbritannien utsattes för en spraymålning av klimataktivister i juni. När tror man att stenarna i Stonehenge restes?

1. Ca 6000-5000 f. Kr.
X. Ca 2500-2000 f. Kr.
2. Ca 500-1000 e. Kr.

3. Rekordmånga partier ställde upp i årets EU-val, men många av dem fick inte mer än en handfull röster. Vilket parti var närmast att sig in av dessa?

1. Piratpartiet
X. Partiet Nyans
2. Folklistan

4. Riksdagens justitieutskottet röstade ja till EU:s kontroversiella förordning Chat Control den 18 juni. Kritiker av förordningen menar att den hotar integriteten. Vad är syftet med Chat Control?

1. Att stoppa penningtvätt
X. Att hindra spridning av övergreppsmaterial på barn
2. Att motverka illegal fildelning

5. Antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser ökade med 15 procent förra året. Hur många arbetsolyckor fick en dödlig utgång under 2023?

1. 15 st
X. 32 st
2. 55 st

6. EU:s naturrestaureringslag har klubbats igenom, trots att bland andra Sverige försökte stoppa den. Avgörande för utfallet var miljöministern i ett visst land – vilket?

1. Österrike
X. Frankrike
2. Tyskland

7. 19 personer dödades när två kyrkor och en synagoga attackerades i delrepubliken Dagestan nyligen. Till vilket land hör Dagestan?

1. Ryssland
X. Armenien
2. Kazakhstan

Facit: 1:X, 2:X, 3:2, 4:X, 5:2, 6:1, 7:1

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV