Radar

S uppmanar El-Haj att lämna riksdagen

Jamal El-Haj (S) under en kippavandring mot antisemitism i Stockholm förra året.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj uppmanas av partiet att lämna sitt uppdrag efter Expressens avslöjande att han försökt påverka ett asylärende.
- Hans agerande har skadat Socialdemokraterna, säger partiets Skåneordförande Niklas Karlsson.

Karlsson säger att partiet har uppmanat Jamal El-Haj att lämna sin plats, och att beslutet fattades under ett möte med distriktets verkställande utskott under fredagen.

– Det är ingen lätt fråga och ingenting man gör lättvindigt, men vi har efter diskussion i vårt möte gjort en samlad bedömning att det inte längre föreligger något förtroende och det som krävs för att han ska sitta kvar som riksdagsledamot och företräda S i Skåne, säger Karlsson på en presskonferens.

”Saker har framkommit”

Karlsson säger vidare att Jamal El-Hajs ”agerande har skadat Socialdemokraterna då han vid flera tillfällen har satt sina egna intressen före partiets”.

– Ända sedan den palestinska konferensen som Jamal deltog på trots partiets direkta avrådan så har det varit en löpande process där flera saker har framkommit, säger Karlsson.

Karlsson hänvisar frågor om vad Jamal El-Haj har svarat på partiets uppmaning med att ”den frågan får du ställa till honom”.

– Vi har nu bett honom att lämna sitt riksdagsuppdrag.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson hälsar via sin pressekreterare att hon avböjer att kommentera.

Tog paus

I maj i fjol tvingades El-Haj ta en paus från flera riksdagsuppdrag efter att ha medverkat på en palestinsk konferens i Malmö. Partiledningen hade avrått från medverkan sedan det framkommit uppgifter om talare med koppling till Hamas.

På fredagen avslöjar Expressen att El-Haj har försökt påverka ett asylärende om en egyptisk imam som under 2015 ska ha föreläst i en extremistkopplad moské i Skåne tillsammans med två salafistpredikanter. En av dem ska senare ha pekats ut som ett hot mot Sveriges säkerhet.

På sociala medier ska imamen ha delat inlägg från personer inom terrorstämplade Muslimska brödraskapet. Imamen har också hyllat rörelsens andliga ledare, en person som legitimerat självmordsbombningar mot israelisk civilbefolkning och som beskrivit Förintelsen som ett gudomligt straff mot judar, enligt Expressen.

”Fel av mig”

I ett mejl till tidningen skriver Jamal El-Haj att ”det var fel av mig att agera så” och att han hade ”gjort annorlunda” i dag:

”Mitt enda syfte med samtalet var att tillföra information som jag trodde var relevant och samhällsnyttigt. Den lämnade jag vid ett tillfälle. Jag inser nu att handläggaren kunde ha uppfattat samtalet som ett sätt att påverka”.

Tidöpartierna har återkommande kritiserat Socialdemokraterna för att inte hålla rent inom partiet med hänvisning till Jamal El-Hajs agerande.

TT söker Jamal El-Haj.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV