Startsida - Nyheter

Radar · Arbetskritik

S-förslag: 35 timmars arbetsvecka till 2035

Annika Strandhäll

En arbetsgrupp inom S föreslår att minska arbetstiden för heltid från dagens 40 till 35 timmar per vecka till 2035.
”Århundradets viktigaste frihetsreform”, säger Annika Strandhäll (S) under en pressträff.

Riksdagsledamoten Annika Strandhäll leder den socialdemokratiska arbetsgruppen Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla och lämnade på fredagen en rad förslag till en reform, som är ett underlag till partiets kongress nästa år. I förslaget ingår en gradvis minskad veckoarbetstid, med totalt fem timmar per vecka, till 2035.

Annika Strandhäll uppger att studier för arbetsförkortning pekar på en positiv samhällseffekt snarare än en stor kostnad.

”Både vetenskapliga översikter och fallstudier visar att en förkortning från dagens nivåer är samhällsekonomiskt rimlig. Grannländer som Danmark, Norge och Island har till exempel kunnat genomföra lönekompenserade arbetstidsförkortningar utan någon negativ effekt på tillväxt och skatteintäkter”, skriver hon tillsammans med företrädare för Handelsanställdas förbund och GS-facket på DN Debatt den 9 augusti.

L-ledaren kritisk

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är kritisk, rapporterar SVT Nyheter.

”Jobbar man mindre får man också mindre gjort. Det går inte att komma ifrån. Mer måste göras för att familjer enklare ska kunna balansera arbetsliv och fritid, men Socialdemokraternas förslag riskerar att resultera i det motsatta… [Det] innebär att vi skulle tappa skatteintäkter på 250 miljarder kronor. Det är mer än vad hela rättsväsendet och försvaret kostar tillsammans”, kommenterar han till tv-kanalen.

Reformen ska inledas med ett forskningsprojekt, där 5 000 arbetstagare får gå ner till 35 timmar i veckan med bibehållen lön under ett år. Projektet är främst riktat till arbetsplatser inom välfärden.

– I ett första steg vill vi sjösätta världens största försök med kortare arbetstid på en mängd arbetsplatser runt om i landet med syfte att genomföra det vi ser som århundradets viktigaste frihetsreform, säger Annika Strandhäll på pressträffen den 9 augusti.

Efter studien och analyser föreslås en gradvis sänkning av den lagstadgade normalarbetstiden med en timme per år från 2030.

Nya möjligheter

TT: Det är arbetsbrist i flera yrken, bland annat inom vården och skolan, vad krävs för att reformen inte ska slå hårdare mot dem?

– Vi tror det är viktigt att man genomför det över ganska god tid. Om man tittar på hela vårt reformpaket skapar det fler möjligheter för fler att komma in på arbetsmarknaden, säger hon till nyhetsbyrån.

Utöver arbetstidsförkortning presenterades ytterligare förslag, däribland att ge arbetstagare möjlighet att ansöka om trygghetspension efter 40 års arbetsliv oavsett ålder.

Arbetsgruppen Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla är en av elva som under året har tagit fram förslag på ny socialdemokratisk politik, kallad Ny riktning för Sverige 2030, inför valet 2026.

Förslag i urval från Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla

Ett statligt finansierat forskningsprojekt där 5 000 individer går ner i arbetstid med bibehållen lön i ett år. Från 2030 till 2035 sänks successivt den lagstadgade normalarbetstiden med en timme per år.

Rätt till sanktionsavgifter för psykosocial arbetsmiljö.

Göra visstidsanställningar dyrare för arbetsgivarna.

Efter 40 år i arbetslivet kunna få trygghetspension.

Yrkesprogram riktade mot bristyrken för arbetslösa.

Förbättra för personer med funktionsnedsättning, som mer träffsäkra lönebidrag.

Aftonbladet
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV