Radar · Miljö

Mars tionde månaden i rad med värmerekord

På många håll i världen har det varit ovanligt varmt i mars.

Mars i år blev den varmaste marsmånaden som uppmätts, och den tionde månaden i rad att slå värmerekord i världen, det meddelade EU:s klimattjänst Copernicus idag. Samtidigt slås ett annat dystert rekord: i tolv månader har det nu varit 1,5 grader varmare än förindustriell tid.

Mars i år var 1,68 grader varmare än en genomsnittlig marsmånad i förindustriell tid (1850-1900). Den låg också 0,78 grader över medeltemperaturen för en marsmånad under perioden 1991-2020, visar siffror från EU:s klimattjänst Copernicus. 

Siffrorna visar också på ett annat dystert rekord. För första gången har nu medeltemperaturen varit 1,5 grader varmare än förindustriell tid i tolv månader i rad. Detta innebär visserligen inte att Parisavtalets mål om att hålla uppvärmningen under 1,5 grader nu officiellt har missats, då detta mäts under en period av tio år. Däremot visar det på allvaret i situationen, förklarar Samantha Burgess, biträdande direktör för Copernicus Climate Service.

– Mars 2024 fortsätter sekvensen av klimatrekord som sätts för både lufttemperatur och havsyttemperaturer, med den tionde rekordmånaden i rad. Den globala medeltemperaturen är den högsta någonsin, med de senaste tolv månaderna 1,58 grader över förindustriella nivåer. Att stoppa ytterligare uppvärmning kräver snabba minskningar av utsläppen av växthusgaser, säger hon i ett pressmeddelande.

Väderfenomenet El Niño brukar föra med sig varmare temperaturer, men är bara en del av förklaringen. Trots att El Niño fortsatte att försvagas i östra ekvatoriska Stilla havet så har den marina lufttemperaturen i allmänhet hållit sig på en ovanligt hög nivå, skriver Copernicus.

Just nu pågår diskussioner i forskarvärlden om det senaste årets värmerekord kan ses som inom ramarna för prognoserna, eller utanför.

– Är det en fasförändring? Är klimatsystemet trasigt? Vi förstår inte riktigt ännu varför vi har denna extra värme under 23/24. Vi kan förklara det mesta, men inte allt, säger Burgess till France 24.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV