Glöd · Debatt

Från ord till handling – stoppa det sexuella våldet

Visionen om ett samhälle utan sexuellt våld känns långt borta.

För att vi ska komma tillrätta med det sexuella våldet behövs riktade insatser inom utbildning, rättsväsendet, hälso- och sjukvården, näringslivet, med mera, skriver Cecilia Jonsson.

DEBATT. Förändring är inte bara nödvändig – den är akut. Det sexuella våldet genomsyrar ständigt vår tillvaro, vilket gör att visionen om ett samhälle fritt från sexuellt våld känns mycket långt bort. Vad behövs då göras av våra ansvariga makthavare, våra folkvalda politiker? 

Vi menar att det krävs en omfattande politisk vilja och inte minst ett långsiktigt engagemang som sträcker sig över politiska skiljelinjer och många mandatperioder för att stävja detta. Det fokuset behövs nu. 

Trots ett brett erkännande av behovet av förändring saknas det fortfarande konkreta åtaganden för att omvandla ord till handling när det gäller det sexuella våldet. Det är inte okej att vänta längre. Ingen mer ska behöva drabbas. 

För att komma tillrätta med det sexuella våldet krävs en ständig och högprioriterad insats från våra politiska ledare, oavsett partitillhörighet, och därmed en samordning av insatser över flera samhällsområden. Punktinsatserna är otillräckliga – vad vi behöver är en genomgripande strategi som adresserar och tar tag i problemet på allvar.

Vi, tillsammans med majoriteten av politikerna, står enade i en nollvision mot sexuellt våld. Ändå väntar vi fortfarande på de stora, långsiktiga satsningarna som kan förverkliga denna vision. När kommer dessa insatser?

Det är dags för våra ansvariga politiker att gå från ord till handling med omgående och kraftfulla åtgärder mot det sexuella våldet. Det innebär riktade insatser inom utbildning, rättsväsendet, hälso- och sjukvården, näringslivet, och andra relevanta samhällsfunktioner. Det långsiktiga arbetet mot sexuellt våld måste vara en prioritet – nu och i framtiden.

Detta är inte bara en fråga om politisk vilja, utan en fråga om jämställdhet, frihet och den grundläggande rätten till sin egen kropp. Det är dags för en förändring, och det är dags nu. Vi står redo att vara med och driva denna förändring framåt, tillsammans med våra politiker som behöver ta det yttersta ansvaret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV