Radar · Politik

V vill ta steg mot sex timmars arbetsdag

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar håller tal.

Sex timmars arbetsdag. Det är målet som vänsterpartiet nu vill börja arbeta mot. Det sa partiledare Nooshi Dadgostar under sitt inledningstal på partiets kongress som började idag.
– Allt anses alltid omöjligt tills det är genomfört, sa hon.

När vänsterpartiet inledde sin fem dagar långa partikongress i Jönköping under onsdagen kom bland annat ett löfte om att ta fram ett skarpt förslag om förkortad arbetstid.

– Vad vi gör nu är avgörande för vad som kommer i framtiden, för allt anses alltid omöjligt tills dess att det är genomfört. Sen är det självklart, sa partiledare Nooshi Dadgostar under sitt inledande tal. 

Hon räknade upp en rad segrar som arbetare i Sverige lyckats få igenom under åren och påpekade att Vänterpartiets viktigaste uppgift idag är att skapa framtidstro om att saker går att förändra. 

– När ska vi få tänka i lugn och ro? Över 80 procent av arbetarkvinnorna kan inte ta en kortare paus under dagen, därför att de måste lägga, ställa, klappa, torka, skriva ner, ständigt koncentrerade.

– Nu har det gått 50 år sedan vi införde en generell arbetstidsförkortning senast. Men arbetslivet har blivit tyngre, mer splittrat. 50 år… 

Samtidigt har fler tjänstemän med tiden kunnat bestämma mer över sina arbetstider och jobba mer på distans, något som inte är lika lätt för någon som exempelvis jobbar inom vården, konstaterade Dadgostar.

– Därför föreslår vi idag en arbetstidsförkortning, sa hon med ett spontant jubel från publiken som respons.

– Vi måste på riktigt börja ta steg för detta, som resten av Norden, precis som andra europeiska länder. 40-timmarsveckan är utdaterad, förlegad, gammal. Och ju mer vi har kortat arbetstiden desto mer har produktiviteten ökat. 

Hon förklarade vidare att en parlamentarisk kommitté nu kommer att arbeta fram ett skarpt förslag på arbetstidsförkortning tillsammans med arbetsmarknadens parter.

– Vårt mål är 6 timmars arbetsdag, mina vänner, och nu är det dags att sätta igång!

Under den fem dagar långa kongressen kommer det också tas fram ett helt nytt partiprogram. Det är första gången det görs på 20 år. Utkastet till detta har redan på förhand väckt en hel del kritik, då många medlemmar inte har känt igen sig i språket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV