Radar · Mänskliga rättigheter

Systematiska kränkningar i jordbruksindustrin

En migrantarbetare i ett växthus i Almeria, Spanien.

2,4 miljoner migranter utsätts för kränkningar av såväl EU:s arbetsrätt som mänskliga rättigheter när de skördar frukter och grönsaker. Det enligt en ny rapport från Oxfam och University of Camillas som Tidningen Global rapporterar om. 

De som av Oxfam pekas ut som värst utsatta i EU:s jordbruksindustri är de migranter som har tillfälliga tillstånd eller irreguljär status. Bland de värsta exemplen i rapporten finns thailändska bärplockare i Sverige som har rapporterats arbeta 12–19 timmar sex dagar i veckan. Men rapporten tar även upp andra former av övergrepp – så som sexuella övergrepp och våld vid strejker, rapporterar Tidningen Global. Som Syre rapporterat har EU nyligen infört nya regler för leverantörskedjor, vilket ställer krav på större företag att ta ansvar för kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Europeiska ledare kan inte längre ignorera exploateringen som lurar inom jordbruksindustrin och smyger sig in i varje europés kundvagn. Men det finns hopp om en ny EU-lag om försörjningskedjor – det kan få ett slut på exploatering, om europeiska länder använder den rätt, säger Nerea Basterra, från den spanska avdelningen av Oxfam, i ett uttalande. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV