Zoom · Analys

Nazister hyllar Jimmie Åkesson för utspel om folkutbyte

SD valaffisch "mitt Europa bygger murar"

Under valrörelsen till EU-valet började Sverigedemokraterna trumma ut budskapet om att det pågår ett folkutbyte i Sverige. Syres reporter Daniel Vergara skriver i en analys hur konspirationsteorin vandrat från vit-maktmiljön till SD:s partiledare Jimmie Åkesson – och hur han nu hyllas av de nazister, partiet velat distansera sig ifrån.

Sista dagen att rösta i EU-valet närmar sig med stormsteg. Valkampanjerna har intensifierats. Sverigedemokraterna lanserade en kampanj där de markerade för den vidare högerextrema miljön att det fortfarande är ett parti för dem. Efter Tidöavtalet anslöt de sig den bärande nationalistiska konspirationsteorin om folkutbytet och inledde en kampanj mot medier.

På Charlie Weimers, Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, Youtubekanal lades en film upp med rubriken ”Folkutbytet sker här och nu” och beskrivningen av klippet: ”Stoppa folkutbytet med murar och en utvisningspakt.” Klippet visar när Charlie Weimers frågas ut i SVT, den 3 juni.

”Det vi ser är att hela områden avsvenskas i Sverige. Vi har områden som är helt dominerade av en annan kultur och då menar vi att vi måste kunna använda rätt ord för det och då är det här det ord vi använder”, säger Weimers.

Sverigedemokraternas toppkandidat drömmer om ett Sverige utan veganer och HBTQ. Foto: Skärmdump.

Jimmie Åkesson hade dagar innan utfrågningen låtit publicera en debattartikel i Expressen där han sanktionerade användningen av begreppet som tidigare varit kontroversiellt inom Sverigedemokraterna och funnits som motivering för att utesluta tidigare partikamrater. Anledningen till att begreppet är så kontroversiellt är att det är stridsropet som förenar den så kallade ”nationella rörelsen”, alltså vit makt-miljön såväl i Sverige som internationellt.

Sverigedemokraterna har försökt distansera sig från den våldsamma ideologiska familj som de tillhör medan de växte och kämpade för att accepteras av en större väljarskara och andra partier. I och med Jimmie Åkessons debattartikel vände den förlorade sonen hem till sin familj.

Nazister fyller på: Judarna bakom folkutbytet

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommenterade Jimmie Åkessons utspel om folkutbytet försiktigt optimistiskt. De menar att Jimmie Åkesson håller med ”valfläsk” men konstaterar samtidigt:

”Även om artikeln är en populistisk testballong från SDs håll får man ändå säga att detta utspel i viss mån flyttar ramarna för den politiska debatten i Sverige och normaliserar begreppet ’folkutbyte’, som de facto är vår tids stora ödesfråga. Så det är positivt att utspelet gjordes.”

En stor del av den nazistiska organisationens artikel handlade om att sprida den antisemitiska konspirationsteorin att judarna är ansvariga för det påstådda ”folkutbytet” under mellanrubriken ”Den judiska invandringsagendan”.

Den rasideologiska föreningen Det fria Sverige jublade: ”Äntligen lyfter Jimmie Åkesson ödesfrågan” i en rubrik och i en annan ”Äntligen lyfter Sverigedemokraterna folkutbytet av svenskarna”. Det Fria Sverige menar att Jimmie Åkessons omfamning av det högerextrema stridsropet visar varför radikalare alternativ som dem behövs. De plöjer marken framför Sverigedemokraterna.

”Dags för oss ’radikala’ att ta itu med nästa fält”

”Folkutbytet är ödesfrågan, så att man nu lyfter denna är glädjande. Nu är det dags för oss ’radikala’ att ta itu med nästa fält som måste plöjas.”:

”De har kallat oss oanständiga, konspirationsteoretiker, rasister och de andra gamla vanliga skällsorden. Och vi har fortsatt röja, plöja och så. Och så, till sist, kommer SD-skördeströskan ut på fältet och skördar det som såtts och ser till så att det som för några år sedan var något ’anständiga’ Sverigevänner inte pratade om, är en sanning som genom ett trollslag. Jimmie Åkesson har just godkänt att alla SD i hela Sverige fritt kan tala om det pågående folkutbytet.”

Och:

”Visst handlar det om biologi. Ja, till och med om hudfärg. Svenskar är vita. Det vet Åkesson. Det vet SD-politiker. Det vet Ungsvenskarna.”

Idén om ett orkestrerat folkutbyte går under många namn. Jimmie Åkesson har identifierat ”det vänsterliberala klägget” som ansvariga för det så kallade folkutbytet. I vit makt-miljön pratas om ett folkmord på vita eller det stora utbytet som är det begrepp som myntades av författaren Renaud Camus som paketerat en konspirationsteori som låter väldigt lik Jimmie Åkessons.

högerextrem demonstration charlottesville
Stridskallet om ett folkutbyte förenar extremhögern världen över. Bilden från vit makt-samlingen i Charlottesville 2017 där folkmassan skanderade ”judar ska inte byta oss” och som kulminerade i ett terrordåd. Foto: Steve Helber/AP.

”Det enda svaret är etnisk rensning”

Enligt ”Camus har makthavarna satt igång ’Det stora utbytet’ – inte bara det franska folket utan hela det europeiska samhället håller på att ’bytas ut’ genom invandring. Europa ’koloniseras’ av afrikaner, ’islamiseras’ av araber. Det enda svaret, säger Camus, är ’remigration’, återvandring, av alla ickeeuropéer; med andra ord etnisk rensning.” , skriver Expo i artikeln Myten om det stora utbytet. och:

”Myten om det pågående folkutbytet har, i snart ett årtionde, kommit att leva i symbios med den identitära rörelsen (läs nyfascistiska, reds anm.)”.

Parallellt med att Sverigedemokraterna tagit striden för att legitimera den internationella vit makt-miljöns allra heligaste begrepp har de lanserat en kampanj mot medier och i synnerhet TV4 och Kalla fakta. Det efter att de avslöjat att Sverigedemokraterna med dolda konton sprider såväl vit makt-propaganda som rasistiska nidfilmer och näthat mot politiker. Även den kampanjen har välkomnats av vit makt-miljön. Något som Jonathan Leman på Expo kommenterar.

”Från nazistiska NMR till de högerextrema medieplattformarna och den så kallade alternativhögerns poddare och anonyma twittrare är uppslutningen total.”, skriver Leman.

Sverigedemokraterna går till val på att även i Europaparlamentet skapa närmare relationer med högerextrema partier som de under sin fas att försöka accepteras inte ville associeras med. Nu säger Charlie Weimers att även den kremlvänliga och ofta mer öppet antisemitiska extremhögern i Europagruppen ID är legitima samarbetspartners. En inställning som han delar med Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV