Radar · Politik

L vill se sanktioner för anonyma konton

Bild på Johan Pehrson

Enligt ett förslag som TV4 Nyheterna rapporterar om vill Liberalerna se sanktioner mot partier som sprider information från anonyma konton. 

Liberalerna vill förbjuda politiska partier att ägna sig åt anonym kommunikation. Till nyhetsbyrån TT säger partiledaren Johan Pehrson att ”medborgare måste veta vem som finansierar eller sprider politiska budskap”. Han säger vidare att partiet nu söker stöd för förslaget i den parlamentariska kommitté som tillsatts för att öka transparensen och insyn i bland annat partiers finansiering. Han vill också se en sanktionsmöjlighet, kopplat till förbudet.

”För att förbudet ska ha effekt måste sanktioner införas om man inte följer det. Det skulle kunna röra sig om en viss andel av partiets årsomsättning, i alla fall upp till 10 procent. Den exakta formen av sanktioner behöver såklart hanteras i kommittén”, skriver Johan Pehrson i ett meddelande till TT.

Förslaget kommer efter att TV4 avslöjat hur Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton på sociala medier, där de nedvärderade både motståndarpartierna och Tidöpartierna. Expo har i ett uppföljande avslöjande också visat hur kontona spridit vit-makt propaganda. 

Avslöjande i TV4 har partiet gått till frontalangrepp mot. Senast idag har partiet skickat ut ett mass-sms, där avslöjandet beskrivs som en ”påverkansoperation”. Något Expressen berättar om. 

”Låt inte TV4:s påverkansoperation vinna EU-valet. Rösta på Sverigedemokraterna i morgon”, skriver partiet, rapporterar tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV