Radar · Fred

Insamlade vapen blir fredsmetall

Två män, en civilist och en polis, står bland vapen som ligger på golvet

I ett initiativ som ska bidra till att minska det globala vapenvåldet smälts vapen ned och förvandlas till klockor och konst. Senast gjorde kampanjen ett nedslag i Maine, USA, där en masskjutning ägde rum i höstas.

Vapeninlämning förekommer i många sammanhang, men biståndsorganisationen Individuell människohjälp har tagit det ett steg längre. Det handlar om ett initiativ som går ut på att ordna vapeninsamlingar och sedan smälta ned vapnens metalliska delar till en ny råvara, som de valt att kalla humanium metal, fredsmetallen – denna används sedan i produkter som pennor och klockor.

Den 1 juni kunde invånarna i Maine, USA, lämna in sina vapen för destruktion. I oktober i fjol sköt en ensam skytt ihjäl 18 personer i staden Lewiston i delstaten, så problemet är i färskt minne. Flera organisationer och myndigheter samarbetade med kampanjen, bland annat sexton av delstatens polisstationer. Metallen kommer här även att ta plats i konsten, tack vare ett samarbete med Maine College of art.

Cirkulär process

Humanium metal-ambassadören Alev Karaduman tycker att projektet lyfter fram kraften i internationellt samarbete, liksom potentialen i ”den gemenskap och beslutsamhet som krävs för att ta itu med det globala vapenvåldet”.

– Det är en fantastisk cirkulär process. Vi omvandlar dödliga vapen till symboler av hopp – och i slutändan skapar vi en säkrare, mer fredlig värld, säger hon i ett pressmeddelande.

Proceduren har också prövats på andra håll i landet, samt i El Salvador, Malawi och Zambia. Förtjänsten från produkterna som fredsmetallen används i går till våldsdrabbade människor och samhällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV