Radar · Politik

Oväntat bakslag för Nationell samling

Folk samlas på torget Republique efter den andra omgången av parlamentsvalet söndagen den 7 juli 2024, i Paris. Vänstern gick överraskande bra, blev störst och lyckas därmed hålla ytterhögern borta från makten. Foto: AP/Louise Delmotte.

Vänsterkoalitionen Nya Folkfronten skrällde oväntat i Frankrikes parlamentsval, medan ytterhögern fick betydligt mindre än väntat. 
– Vi tillåts göra något vi tvivlade att vi skulle få göra, älska vårt land, sa den lättade vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon.

När Frankrikes president Emmanuel Macron upplöste parlamentet och utlöste nyval vädrade ytterhögern i Nationell samling morgonluft. De hade precis blivit största parti i EU-valet – och såg goda möjligheter att upprepa framgången i det kommande parlamentsvalet. Men trots att opinionsundersökningar pekat mot att framgången skulle upprepas blev det inte så. När valresultatet stod klart på måndagsmorgonen, hade de blivit tredje störst. Vinnaren blev Nya folkfronten, som består av en brokig samling vänsterpartier, där det största – Det okuvade Frankrike – leds av Jean-Luc Mélenchon. 

– Vi är så otroligt lättade, sa han i samband med att resultatet tillkännagavs.

Även Miljöpartiet les ecologistes ledare Marine Tondelier uttryckte lättnad – och glädje.

– I kväll har den sociala rättvisan vunnit, i kväll har den ekologiska rättvisan vunnit och i kväll har folket vunnit och det är bara början, säger hon till nyhetsbyrån Dpa.

Framtiden oviss

På andra plats kom den sittande presidenten Emmanuel Macrons partigrupp. Nyhetssajten France 24 skriver att champagnen hade lagts in för kylning inför Nationell samlings valvaka. Men att firandet fick ställas in. Jordan Bardella som skulle blivit premiärminister om partiet fått majoritet beskyllde vänsterpartierna i Nya folkfronten för svartmålning och för att inte ha respekterat deras väljare. Statsvetaren Brice Teinturier som intervjuas av France 24 pekade å andra sidan på att avslöjanden om att ledamöter för Nationell samling uttryckt sig främlingsfientligt, homofobiskt och antisemitiskt kan ha påverkat utgången. 

Klart är att framtiden för den franska politiken nu är oviss. Inget parti får egen majoritet, rapporterar Yle. Vänstern får 184–198, Macrons koalition 160–169 och Nationell samling 135–143. Tidningens korrespondent Mette Nordström skriver i en kommentar att resultatet är en lättnad för övriga EU då Frankrike inte kommer att förhala den gemensamma politiken och att stödet till Ukraina inte torde var i farozonen. Men att en regeringsbildning mellan vänstern och Macrons centerhögerallians kommer kräva tuffa kompromisser. 

”Det är inte heller klart vem som kunde bli premiärminister från vänsteralliansen, som är en brokig grupp där Jean-Luc Mélenchon anses vara alltför kontroversiell och radikal för att kunna bli regeringschef,” skriver hon. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV