Radar

Nationell Samling gör Orbáns EU-grupp tredje störst

Jordan Bardella håller tal

Parlamentsledamöter från Marine Le Pens Nationell samling kommer att ansluta sig till Victor Orbáns nybildade högerextrema EU-grupp "Patrioterna för Europa". Gruppen, som bildades i slutet av juni är till stora delar en ompaketering av den redan existerande EU-gruppen Identitet och demokrati som utmärker sig genom en i regel prorysk-hållning.

Med Nationell samlings parlamentsledamöter skulle Patrioterna för Europa få totalt 79 ledamöter. Det gör de till den tredje största guppen. Ett bakslag för Emanuell Macrons ”Förnya Europa” som försöker säkra en andra mandatperiod för Ursula von der Leyen som ordförande för EU-kommissionen, rapporterar Politico.

Patrioterna för Europa utgörs av högerextrema- och ytterhögerpartier från hela Europa. Bland dessa finns ungerska Viktor Orbáns Fidesz, Geert Wilders’ PVV från Nederländerna, Spaniens Vox som tidigare ingick i Sverigedemokraternas EU-grupp ECR, Belgiska Vlaams Belang, Portugisiska Chega och Danske folkeparti. Matteo Salvinis Lega från Italien förväntas ansluta sig med sina åtta parlamentsledamöter. Även ledamöter från mindre partier, väntas ingå i gruppen.

”Vi ska påverka maktbalansen”

I ett tal på söndagskvällen sa Jordan Bardella, parhäst med Marine Le Pen som ledare i Nationell samling, att deras parlamentsledamöter skulle spela en fullvärdig roll i en ”stor grupp” och påverka maktbalansen i Europa. Han beskrev gruppens mål som bekämpa invandring och ”straffande miljöpolitik” samt förlusten av nationell suveränitet.

Den formella lanseringen av Patrioterna för Europa förväntas äga rum i Bryssel på måndagen. Det har funnits planer på att omvandla ID-gruppen till Patrioterna tidigare, men detta försenades på grund av det franska nyvalet, rapporterar Politco som talat med en ID-tjänsteman.

Orbán lanserade Patrioterna den 30 juni i Wien, tillsammans med Andrej Babiš’ tjeckiska ANO-parti och Herbert Kickls österrikiska FPÖ. Sedan dess har flera parlamentsledamöter meddelat att de tänker ansluta sig

Gammal grupp med nytt namn

ID hade 49 parlamentsledamöter i det avgående parlamentet, där det var den sjätte största gruppen. Trots det ökade antalet ledamöter för Patrioterna kommer deras makt sannolikt att begränsas av en så kallad ”cordon sanitaire”, där andra grupper blockerar dem från att få nyckelpositioner som utskottsordföranden eller vice ordföranderoller i parlamentet.

Patrioterna är till största delen en omprofilering av Identitet och demokrati (ID) även om Fidesz ledamoten Balázs Orbán beskriver det som ett nytt parti med ny struktur.

En icke-namngiven ID-parlamentsledamot, som Politico talat med, uppger att Patrioterna för Europa blir en större grupp under ett annat namn, men att gruppens administration till stor del kommer att förbli densamma. Tjeckerna och ungrarna kommer var och en att få en vice ordförande i den nya gruppen.

De enda delarna av Identitet och demokrati som sannolikt inte kommer att ansluta sig till Patrioterna är tjeckiska SPD, som endast har en parlamentsledamot, Ivan David, och den högerextrema estniska parlamentsledamoten Jaak Madison, som nyligen gick med i ECR, rapporterar Politico.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV