Radar · Miljö

Skidliftar stängs på grund av högre temperaturer

Ökade temperaturer påverkar möjligheten till skidåkning och leder till att skidliftar behöver stängas, nu i franska Chamonix.

En skidlift i Chamonix ska plockas ner. Liknande har skett på andra skidorter i Alperna och orsaken är stigande värme och minskad snötillgång.

Den största glaciären i franska Alperna har smält och blivit omkring en kilometer kortare sedan liften invigdes, rapporterar Sveriges radio. Ökande temperaturer har fått glaciärer att smälta och permafrost att tina.

Nu kommer kabinliften från 1988 plockas ner till förmån för en ny lift som når längre ut på glaciären.
Att den frusna marken, permafrosten, på hög höjd har börjat tina får konsekvenser, uppger Ludovic Ravanel, forskare på det franska Université Savoie.

– Permafrost är som bergens cement, som håller allt på plats. När den tinar blir marken under många byggnader instabil och risken för olika sorters ras som kan skada både människor och infrastruktur ökar, säger han till Ekot.

Enligt Ludovic Ravanel har rasen blivit fler och större som en följd av global uppvärmning.

Turismen är viktig för fransk ekonomi, men i en färsk rapport varnar landets riksrevision för att kortare säsonger och ökade kostnader gör att fler skidorter går med förlust, rapporterar Ekot. Ett förslag är att starta en fond där det går att söka medel för till exempel nedmontering av liftar.