Radar · Inrikes

Veganer vinnare när matpriserna bromsar in

Under mars blev frukt och grönt billigare, vilket gynnar de som äter växtbaserad mat.

Priserna på mat i dagligvaruhandeln har bromsat in rejält i mars och ligger i linje med Riksbankens mål, rapporterar Matpriskollen. Frukt och grönt har blivit billigare till skillnad från ost och mjölk.

En av de stora skillnaderna i Matpriskollens senaste rapport är att priserna på frukt och bär (-3,9 procent) och grönsaker (-1,9 procent) har minskat. 

− Det beror bland annat på att det varit varmt och gynnsamt väder i länder runt Medelhavet, så skördar av till exempel tomater, gurka och apelsin har varit mycket bra vilket pressat priserna, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, i ett pressmeddelande

Av runt 43 000 produkter har 21 procent ökat i pris, 19 procent har minskat och resten har stått stilla. Ost och mejeriprodukter har dock ökat i pris under mars månad. 

Dyrare idag

Den som känner att matkassen har blivit dyrare, har inte fel. Räknat sedan början av 2022 fram till idag har ordinariepriserna ökat med totalt 23 procent på matrelaterade produkter, skriver Matpriskollen. 

En stor matkedja som inte har levt upp till sina löften är Ica, som har lovat en “prisoffensiv”, men det är något som Matpriskollen inte har sett ännu i butikerna. Tvärtom ökade priserna i Ica-butikerna något. 

Det var i januari som Ica meddelade att man investerar en miljard kronor i nya och lägre ordinariepriser med start i mars, rapporterade Dagligvarunytt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV