Radar · Mänskliga rättigheter

Romernas nationaldag firas runt om i världen

Traditionen med romadagen startade 1971 då romer erkändes som internationell minoritetsgrupp av FN.

Den 8 april är den internationella romadagen och den uppmärksammas i Sverige bland annat med flaggning vid Stockholms stadshus.

Bakgrunden till den romska nationaldagen är den första internationella romska kongressen som gick av stapeln i London 1971. Det var då romer erkändes som en internationell minoritetsgrupp av FN. Runt om i Sverige och världen över firas romer.

I Stockholm har stadsbiblioteket anordnat en romsk kulturmånad med olika aktiviteter som avslutas den 13 april. Bland annat skrivarworkshop, livesänd podcast, skaparverkstad för skolklasser och konserter med romska sånger är några av de evenemang som arrangeras, skriver Stockholms stad.

I Skarpnäck firar É Romani Glinda nationaldagen i Skarpnäcks kulturhus med “god mat, musik och mycket annat”.

Uppmärksammas i EU

Det bor närmare sex miljoner romer i EU, framförallt i Bulgarien utgör de en stor minoritet med nästan tio procent av befolkningen.

Även i Bryssel uppmärksammades romerna.

“Romerna fortsätter att utsättas för utmaningar, som diskriminering, marginalisering och socio-ekomiska klyftor. Lokala och regionala myndigheter spelar en avgörande roll i att åtgärda de här frågorna genom att arbeta för ett inkluderande samhällsklimat”, säger Gudrun Mosler-Törnström, österrikisk politiker och EU:s rapportör för mänskliga rättigheter inför Kongressen för lokala och regionala myndigheter (CLRAE), som är en del av Europarådet, enligt ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV