Plastföroreningar sätter press på alla planetära gränser – från klimatförändringarna till förlust av biologisk mångfald och havsförsurning. Det enligt en ny metastudie, som publiceras inför slutförhandlingarna om ett globalt plastavtal.
Sedan 1950-talet har mängden plast ökat kraftigt – och med det också plastföroreningarna. Men enligt en grupp internationella forskare som ligger bakom en ny metastudie om plastens miljöpåverkan, är det först på senare tid som forskare börjat fokusera på alla de kemikalier som tillsätts plasten – och inte enbart plasten i sig. Patricia Villarrubia-Gómez, doktorand vid Stockholm resilience centre vid Stockholms universitet, säger i ett uttalande att hon vänder sig mot bilden av plast som en produkt som enkelt kan städas upp när det blir avfall.
– Detta är långt ifrån verkligheten. Plaster tillverkas av en kombination av tusentals kemikalier. Många av dem, till exempel hormonstörande ämnen och PFAS-kemikalier, är giftiga och skadar ekosystem och människors hälsa. Vi bör se plast som en kombination av dessa kemikalier som vi interagerar med dagligen.
Inspel inför förhandlingar om plastavtal
Forskarna pekar också på att plastens miljöpåverkan är svårstuderad, då det finns stora brister i den tillgängliga datan avseende bland annat ursprung och tillsatser. Men de tillgängliga bevisen visar ändå tydligt hur plast bidrar till flera globala miljöproblem, enligt forskarna, som vill att beslutsfattare ska ta hänsyn till hela plastens livscykel.
– Vi hittar nu plast på de mest avlägsna platserna på planeten och i de mest intima delarna av människokroppen. Vi vet att plaster är komplexa material som släpps ut i miljön under hela plastens livscykel, vilket leder till skador i många system. De lösningar som vi strävar efter att utveckla måste beaktas med denna komplexitet i åtanke och ta hänsyn till hela spektrumet av säkerhet och hållbarhet för att skydda människa och planet, säger Bethanie Carney Almroth vid Göteborgs universitet, medförfattare till artikeln.
Studien kan ses som ett inspel till de slutförhandlingar om ett globalt plastavtal som ska äga rum i den sydkoreanska staden Busan, med start den 25 november. Som Syre tidigare rapporterat rör den största stridsfrågan om avtalet ska sätta mål för hur mycket plast som ska produceras. Flera plast- och oljeproducerande länder motsätter sig det, medan bland annat EU och flera utvecklingsländer kräver att det sätts upp produktionsmål.