Radar · Miljö

Miljöorganisationer rasar efter nya förhandlingar om globalt plastavtal

En pojke går runt i ett hav av plast vid en strand i den indiska staden Bombay.

Olje- och gasföretag dikterar villkoren. Det säger Graham Forbes från Greenpeace USA efter att en tredje förhandlingsrunda ägt rum om ett globalt bindande plastavtal.
– Det här misslyckandet behöver bli ett uppvaknande, säger han i ett uttalande.

Är det att vi är dåliga på att återvinna plast eller är det för att vi producerar för mycket som är den huvudsakliga orsaken till att det är ett sådant miljöproblem? När ett globalt plastavtal nu ska förhandlas fram för att adressera problemet, går det en skarp konfliktlinje mellan länder och organisationer utifrån hur de svarar på den frågan. I helgen avslutades den tredje förhandlingsrundan om ett globalt plastavtal i Nairobi, Kenya – och flera miljöorganisationer är rasande. 

– Vi kan inte skydda klimatet, den biologiska mångfalden eller den globala folkhälsan om vi inte minskar plastproduktionen. Det är odiskutabelt, men mer än halvvägs genom förhandlingarna går vi mot en katastrof. Regeringar tillåter fossila intressen att driva förhandlingarna mot något som tveklöst kommer att göra plastproblemet och klimatkrisen värre, säger Graham Forbes från Greenpeace USA, chef för Greenpeaces delegation på förhandlingarna, i ett uttalande. 

Minskad produktion stöds av forskare

Kritiken går igen hos Gaia som är paraplyorganisation för ett hundratal gräsrotsrörelser. Organisationen pekar ut företrädare för en grupp oljeproducerande länder för att försöka urvattna avtalstexten genom att hävda att problemet inte är plasten i sig, utan avfallshanteringen.

– Det finns ingen skillnad mellan plast och plastförorening – plast är förorening. Plast förorenar från det ögonblick då fossila bränslen utvinns ur jorden till dess att avfallet kastas bort, säger Rafael Eudes från den brasilianska organisationen Aliança Reziduo Cero, en av gräsrotsrörelserna i Gaia.

Behovet av att minska plastproduktionen, stöds också av över 300 forskare som organiserat sig för att påverka förhandlingarna.

– Modelleringen visar att vi behöver minska produktionen, säger Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi vid Göteborgs universitet till tidningen Inside climate news.

Men inte av plastindustrin...

Men samtidigt som forskarna och miljöorganisationer lobbar för en avtalstext som är tydlig med att plastproduktionen är det huvudsakliga problemet, får de oljeproducerande länderna stöd av lobbygrupper för plastindustrin, som vill se ett större fokus på återvinning i förhandlingarna.

”I slutänden hoppas vi att kommittémedlemmarna kommer till samma slutsats som oss, vilket är att ökad återvinning innebär den bästa lösningen för att reducera plastskräpet, skrev Matt Seaholm, vd för branschorganisationen Plastic industry association, i ett uttalande i samband med den första omgången av förhandlingar. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV