FN-kommittén är bekymrad över förslaget om att införa anmälningsplikt – av kritikerna kallad ”angiverilagen”. Det står i FN:s granskning som offentliggjordes i måndags.
Anmälningsplikten, som regeringen och SD vill införa, går ut på att anställda inom kommuner och myndigheter måste anmäla till Migrationsverket om de misstänker att en person är papperslös, alltså saknar tillstånd att vistas i landet.
FN skriver i sin granskning över hur Sverige lever upp till konventionen för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter att ”Kommittén är bekymrad” över förslaget om att ”införa en skyldighet för kommuner och myndigheter, inklusive vårdpersonal, lärare, socialsekreterare och tjänstemän, att anmäla migranter som misstänks vara i en irreguljär situation till immigrationsmyndigheterna”.
Ett sådant förslag skulle ha negativ påverkan på de ”lika rättigheter som är inskrivna i förbundet.”
Därför rekommenderar kommittén Sverige att se till att säkerställa att all migrationspolitik ”inte hindrar migranters, i synnerhet migrerande barn och papperslösa migranters, lika tillgång till tjänster som är nödvändiga för att förverkliga ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, inklusive hälso- och sjukvård och utbildning.”
Anmälningsplikten utreds just nu. När direktiven presenterades i augusti sade migrationsministern att undantag från den kan komma att bli aktuella, till exempel inom sjukvården. Om även skolan ska undantas är oklart, det ska utredaren titta på, rapporterade TT.
Forskning visar att även om papperslösa i dag har rätt till vård är det många som ändå inte vågar söka hjälp på grund av rädsla för att bli anmälda, vilket Syre skrivit om tidigare.