Radar · Djurrätt

Finska tjuvjägare sköt sju svanar på en kväll: ”Omdömeslöst”

De misstänkta för tjuvjakten hann döda ett tiotal djur i vad som beskrivs den största tjuvjaktshärvan i Finlands historia.

En omfattande härva med tjuvjakt har uppdagats i Norra Savolax i Finland. Flera stora rovdjur har skjutits och 250 vapen beslagtagits. Över 30 personer är misstänkta för jaktbrott på lodjur, varg och svan.

Tjuvjakten har pågått under flera år och har varit organiserad. Den finländska polisen kom förövarna på spåren via videofilmer i en av de misstänktas jaktkameror. Det rör sig om 34 personer som ska ha jagat stora rovdjur i Lapinlahti i Norra Savolax under åren 2019–2023.

Åtminstone tre vargar, sex lodjur och en järv har skjutits, men många fler kan ha skadeskjuts och sedan lämnats utan eftersök. De ska även ha försökt att skjuta björnar och älgar. Varg har drivits med hund och snöskoter.

– Verksamheten har varit mycket omfattande, säger kriminalöverkommissarie Harri-Pekka Pohjolainen vid Östra Finlands polisinrättning, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Personerna är även misstänkta för att ha skjutit vargen “Unna” som var utrustad med en gps-apparat och som forskare från Naturresursinstitutet följde.

Flera fridlysta fåglar har också skjutits, bland annat hök och korp. Under en kväll sköts sju svanar av två av männen, något som polisen kommenterar som “omdömeslöst”.

Polisen berättar att det som började som en misstanke om ett enklare jaktbrott där för många älgar hade skjutits under älgjakten, snabbt utvecklades sig till att handla om stora rovdjur. Polisen har samlat in ett antal djurkadaver, men även hittat bevis som pälsar och skelett hemma hos männen. 250 vapen ska också ha beslagtagits.

Enkät för tjuvjägare

För att förstå tjuvjägarna bättre har polisen samlat in enkätsvar från dem. Där svarar de bland annat att jakten inte har drivits av ekonomisk vinning utan att de inte tycker om stora rovdjur som varg, eftersom de kan skada deras jakthundar och att vargar skrämmer de boende i området.

De är även missnöjda med den förda jaktpolitiken som de anser tillåter för stora populationer av varg.

Polisen tolkar det som det handlar om ett traditionellt synsätt på rovdjur och att det har funnits en social acceptans för att jaga rovdjuren, rapporterar Helsingin sanomat.

De misstänkta har samarbetat med polisen. På frågan varför de har utfört jaktbrotten har några svarat att det var på grund av spänningen och att de så småningom ”tappade kontrollen så att säga”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV