Energi · Syrekvisset

Syrekvisset vecka 19

Bild på Riksdagen

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

1 På Sveriges  ”overshoot day” den 21 april genomförde rebellmammorna en aktion för att uppmärksamma att Sverige inte når klimatmålet på 1,5 grader. Vad var det de gjorde?

A. Fyllde en stor behållare med vatten där varje droppe representerade en person som riskerar att drunkna på grund av klimatförändringarna. 
B. Höll upp en 4,5 kilometer lång röd halsduk för att markera att de drar en röd linje.
C. Höll upp skyltar med namn på människor som dött i klimatkatastrofer.

2. Brasilien och Frankrike vill att det ska införas en skatt på miljardärers förmögenheter för att tackla klimatkrisen. Vad heter världens just nu rikaste man?

A. Elon Musk
B. Jeff Bezos
C. Bernard Arnault

3. Fler och fler har börjat prata om kortare arbetstid på senaste tiden. Vilket år infördes vår nuvarande 40-timmarsvecka?

A. 1966
B. 1970
C. 1978

4. En person som kandiderar till EU-valet för Folklistan och som även står bakom Bränsleupproret har deltagit i högerextrema möten. Vad heter den här mannen?

A. Jan Emanuel
B. Peder Blohm Bokenhielm
C. Dogge Doggelito

5. Riksdagen röstade efter många om och men ja till att göra det lättare att byta juridiskt kön. Men såväl Socialdemokraterna som Moderaterna var splittrade i frågan. Vilken av dessa moderater röstade nej till förslaget?

A. Ellen Juntti
B. Jessica Rosencrantz
C. Karin Enström

6. De värmerelaterade dödsfallen i Europa har ökat med 30 procent de senaste tjugo åren enligt EU:s klimattjänst. Vad heter klimattjänsten?

A. Nostradamus tempestas
B. European Meteorological Institute (EMI)
C. Copernicus

Facit: 1:B, 2:C, 3:B, 4:B, 5:A, 6:C

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV