Radar · Djurrätt

Snart kan grisar avlivas med luftskum

grisar på gård

En ny svensk metod för att avliva grisar och fjäderfä väntar på godkännande från EU innan den kan börja användas. Bedövningen sker med ett luftskum bestående av kvävgas, rapporterar ATL.

Det är det Uddevalla-baserade företaget Heft AB som har utvecklat och sökt tillstånd om att få kvävskumsmeteden godkänd i EU. Företaget, som lämnade in en ansökan 2021, väntar på ett klartecken från EU:s livsmedelsmyndighet EFSA i sommar innan metoden kan börja användas. För svensk del behövs ytterligare godkännande från myndigheterna, rapporterar ATL.

Bedövning görs med kvävgasskum och ska vara ett alternativ till koldioxid och elbedövning på slakterier. En användning är när hela besättningar av grisar eller fjäderfä måste avlivas på grund av sjukdsomsutbrott och risk för smittspridning, berättar företaget.

Testförsök har redan gjorts i två år på University of Minnesota där man har testat att avliva fullvuxna grisar i grupper på upp till 30 djur.

Syre har tidigare rapporterat om svårigheter som kan uppstå vid slakt av djur som grisar. Bland annat skedde en incident i Dalarna i år där ett fyrtiotal djur visade tecken på medvetenhet när de tömdes på blod trots koldioxidbedövning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV