Radar · Politik

SCB: Fler osäkra väljare inför EU-val

protester mot åkesson

Har du bestämt dig för vad du ska rösta på i EU-valet. Om inte så är du inte ensam. Fler är osäkra på vad de ska rösta på i EU-valet jämfört med riksdagsvalet. En månad innan EU-valet hade en tredjedel fortfarande inte bestämt sig inför 2019 års val, rapporterar SCB.

Statistiska centralbyrån gör varje år en partisympatiundersökning i maj om vilket parti som svenskarna vill rösta på. Var femte år inkluderar den frågan även EU-valet.

– Kvinnor, personer med lägst inkomster, kortare utbildning och utländsk bakgrund uppgav i högre utsträckning att de inte visste vilket parti de skulle rösta på i Europaparlamentsvalet än män, personer med högst inkomster, längre utbildning och svensk bakgrund. Det är samma grupper som är osäkra även vid riksdagsval, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB, i ett pressmeddelande.

Svenska väljare tenderar att vara relativt trogna sitt riksdagsparti. Det var runt 60 procent som uppgav att de skulle rösta på samma parti även i Europaparlamentsvalet.

– Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna var de partier med störst andel riksdagsväljare som uppgav att de skulle rösta på samma parti i Europaparlamentsvalet, säger Jonas Olofsson.

Bland de andra partierna var det en något större andel som antingen skulle lägga sin röst på ett annat parti eller som inte visste vilket parti de skulle rösta på i Europaparlamentsvalet, skriver SCB.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV