Efter 25 år av förhandlingar är nu EU och Mercosurländerna överens om ett frihandelsavtal, det bekräftade Ursula von der Leyen och Mercosurländernas ledare under fredagen. Ett avtal som inte imponerar på miljörörelsen, och som fortfarande måste ratificeras.
Sedan 1999 har EU och Mercosurländerna – Brasilien, Uruguay, Argentina och Paraguay – förhandlat om ett frihandelsavtal, något som kantats av många svårigheter och diskussioner. Nu har man nått en överenskommelse.
”Idag markerar en verkligt historisk milstolpe”, sade ursula von der Leyen om avtalet.
Att komma överens har inte varit lätt, och kritik har hörts från flera håll under många år. Bland annat från civilsamhället och miljöorganisationer, liksom aktörer i jordbrukssektorn. Greenpeace kallar i ett uttalande överenskommelsen för ”toxisk”.
– Tjugofem år av hemliga samtal bakom stängda dörrar, som åsidosatt allmänhetens oro om och om igen, har idag resulterat i ett avtal som kommer att öka handeln med nötkött, bekämpningsmedel och plast, med katastrofala konsekvenser för Amazonas, klimatet och mänskliga rättigheter. Det är skamligt för EU:s och Mercosurs ledare att gå vidare med detta giftiga avtal. Vi uppmanar alla beslutsfattare i hela Europa och Mercosur-länderna att lyssna till den utbredda allmänhetens opposition och rösta emot avtalet.
Om avtalet ratificeras kommer det att innefatta ett område där det bor drygt 780 miljoner människor, och tullavgifter förväntas gradvis tas bort på 91 procent av de varor som företag i EU exporterar till Mercosurländerna. Omvänt kommer tullar att tas bort på 92 procent av de varor som dessa länder exporterar till EU. Sammanlagt handlar det om varor såsom bilar, kemikalier, läkemedel och textiler, liksom jordbruksvaror såsom bland annat choklad, vin, olivolja och sötade drycker.
Måste godkännas av EU-länderna
Även om EU och Mercosur nu kommit överens om innehållet, så måste det först godkännas av EU-parlamentet och medlemsländerna. Något som kan bli en lång och svår process. Flera medlemsländer är uttalat motståndare till handelsavtalet, såsom Frankrike och Polen. Även i Italien finns en skarp kritik och en oro för hur en ökad import av jordbruksprodukter ska påverka den inhemska jordbrukssektorn. Enligt italienska nyhetsbyrån Ansa så anser Giorga Melonis regering inte att det finns tillräckliga villkor för att underteckna avtalet.
”Undertecknandet av associeringsavtalet mellan EU och Mercosur kan endast ske på villkor av adekvata skyddsåtgärder och kompensation i händelse av obalanser för jordbrukssektorn”, uppger en regeringskälla till nyhetsbyrån.
Även flera andra länder har uttryckt oro över avtalet, såsom Belgien, Irland, Österrike och Nederländerna.
En talesperson för EU-kommissionen sa enligt Euronews att ”det här är ett uppenbart ändrat avtal” jämfört med det utkast som presenterades år 2019, och som blockerades av flera medlemsländer, däribland Frankrike, på grund av oro för effekterna på miljön och jordbruket.
Oro för miljöeffekter
Enligt Euronews har man denna gång sett till att införa kvoter på ”känsliga” produkter som nötkött, fågelkött och socker. Nötköttssektorn kommer att begränsas till 90 000 ton varje år, vilket motsvarar cirka 1,6 procent av EU:s totala produktion. Det hela kommer också att fasas in under en period på sju år.
EU-kommissionen skriver i ett faktaunderlag att de miljöstandarder som finns i unionen gällande jordbruksprodukter kommer att fortsätta att gälla, oavsett var produkterna är odlade. Man förbehåller sig också rätten att skärpa dem när man anser det befogat. Det kommer också att finnas mekanismer som gör det möjligt för en part att helt eller delvis avbryta avtalet om standarderna inte respekteras. Detta gäller också om någon av parterna ”allvarligt bryter” mot principerna i Parisavtalet eller beslutar sig för att lämna.
Man vidtar också bindande åtaganden för att stoppa illegal avskogning i Mercosur-länderna, meddelar kommissionen.
Men på Greenpeace är man inte optimistiska över avtalet. Carolina Pasquali, chef för Greenpeace Brasilien, säger i ett pressmeddelande att det hela är ett ”skadligt avtal för det globala klimatet”.
– Detta avtal uppmuntrar import av mycket förorenande och hälsoskadliga föremål som snart kommer att förbjudas från den europeiska marknaden. I praktiken kan det leda till ökad avskogning, eftersom vi handlar med råvaror – ofta hämtade från avskogade områden, inklusive Amazonas – i utbyte mot import av bekämpningsmedel, bilar, förbränningsmotorer och plast.
Hon fortsätter:
– Det är också oroande att förhandlingarna kring avtalet med Mercosur har använts som förhandlingskort för att försena och göra Europeiska unionens lag mot avskogning mer flexibel. Denna lag skulle kunna fungera som en avgörande mekanism för att reglera handeln och säkerställa att råvaruproduktionen inte sker på bekostnad av avskogning. Utöver de socio-miljömässiga effekterna kommer avtalet att avsevärt hindra industrialiseringen och skapandet av kvalificerade jobb i Brasilien och i hela Mercosur.