Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Freds- och klimatrörelser krokar arm under aktionsvecka

Banner med texten Fund peace and climate justice not war!

En global aktionsvecka för fred och klimaträttvisa kommer för första gången att anordnas i september. Ett av målen är att belysa kopplingen mellan militarism och klimatfrågor, något som arrangören Internationella fredsbyrån hoppas leder till ökat samarbete mellan olika rörelser.

Krig, militarism och klimaträttvisa är sammanlänkade. Detta vill den internationella fredsbyrån IPB (International peace bureau) lyfta fram när man lanserar en aktionsvecka för fred och klimaträttvisa som ska äga rum 21-28 september. Tanken är att det ska bli ett återkommande evenemang, där grupper från hela världen välkomnas att driva opinion och ordna aktiviteter som föreläsningar, demonstrationer och online-seminarier.

”Krig och militarism har bidragit till att orsaka klimatförstöring. Krig förstör landområden och ekosystem, förorenar vatten, mark och luft, samtidigt som de lämnar efter sig giftiga rester och odetonerade vapen som orsakar skada i generationer efter att en konflikt har avslutats”, skriver organisationen i sin presentation av aktionsveckan.

Svenska aktivister i startgroparna

Medan somliga hävdar att krig kan göras gröna, vill IPB med aktionsveckan skapa förståelse för sambanden mellan de frågor som olika rörelser driver, och uppmana dessa att arbeta tillsammans.

I Sverige har uppropet Fred och rättvis klimatomställning börjat smida planer på aktiviteter för aktionsveckan. Uppropet utgörs av en lokalavdelning i Svenska freds, Jordens vänner, Artister för fred och Fridays for future Lund. Bland programidéerna för veckan finns bland annat en festival med artister och filmvisning, cykelmarscher och seminarier om kyrkan och religionens roll i arbetet för fred och klimaträttvisa.

Internationella fredsbyrån IPB

Internationella fredsbyrån (International peace bureau) grundades 1891 och är världens äldsta internationella fredsorganisation. Den har över 300 medlemsorganisationer från mer än 70 länder.

Wikipedia
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV