Radar · Inrikes

Amanda Lind föreslås som Miljöpartiets nya språkrör

Miljöpartiets valberedning presenterar Amanda Lind som förslag till nytt språkrör under en pressträff den 7 april.

Miljöpartiets valberedning föreslog den 7 april Amanda Lind som nytt språkrör.
– Jag vill som språkrör bidra till att vårt parti växer sig starkare, att vår politik kommer fram på ett tydligt sätt och att vi går framåt i kommande val, säger hon på pressträffen.

Amanda Lind, 43 år, är född i Uppsala, men uppväxt i Luleå. Hon är i dag ledamot i riksdagen för Miljöpartiet och har tidigare varit kultur- och demokratiminister, kommunalråd och partisekreterare.

Även Janine Alm Ericson, ekonomiskpolitisk talesperson, och Annika Hirvonen, förste vice gruppledare i riksdagen, har kandiderat till posten som kvinnligt språkrör.

Den 28 april ska en extra partikongress välja nytt kvinnligt språkrör. I februari meddelade det tidigare språkröret Märta Stenevi att hon avgår på grund av hälsoskäl.

Två andra kandidater

– Vi i Miljöpartiet ska visa att ett annat samhälle är möjligt, ett hållbart, tryggare och mer mänskligt samhälle där alla kan bidra. Som språkrör vill jag bidra till det. Jag vill ingjuta kraft i vår rörelse och i det arbetet behöver alla medlemmar jobba tillsammans. I valet 2026 måste vi få en annan regering på plats, säger hon på presskonferensen.

Janine Alm Ericson uppger till Dagens Nyheter att hon står fast vid sin kandidatur.

”Amanda är en bra kandidat men även jag har brett stöd i partiet, inte minst av Grön ungdom. Det betyder mycket. Jag har därför valt att kvarstå med min kandidatur”, skriver Alm Ericson till tidningen.

Men Annika Hirvonen meddelar att hon inte kvarstår som kandidat. 

Parhäst med Helldén

Louise Arndt, ordförande för Miljöpartiets riksvalberedning, säger att de har haft tre bra kandidater, men lyfter till exempel fram Amanda Linds mångåriga engagemang, djupa rötter i den gröna rörelsen och att hon skulle komplettera Daniel Helldén, partiets manliga språkrör.

– Tillsammans har de en bred sakpolitisk kompetens och kan nå ut, säger hon.

Medan Grön Ungdom har gått ut med att de anser Janine Alm Ericson vara den bästa språkrörskandidaten har Amanda Lind stöd från flera distrikt, däribland tunga Västra Götaland, Norrbotten och Gävleborg. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV