Glöd · Ledare

Låt folk tjäna pengar på sin fritid – om de vill

Blåbärsplockning i röd blåbärsplockare av plast. Skribenten i förgrunden.

I veckan har det kommit två ganska olika nyheter som dock har en sak gemensamt: de handlar båda om hur anställda tjänar pengar på sin fritid. Den första nyheten handlar om två kvinnor som sålde sina egna kläder på en stor loppis i Göteborg. Nu har deras arbetsgivare, en stor hjälporganisation som säljer second hand-kläder, sparkat kvinnorna eftersom arbetsgivaren anser att de har ”bedrivit konkurrerande verksamhet och därmed varit illojala mot arbetsgivaren”. Kvinnorna har vänt sig till facket som menar att avskedandena bör förklaras ogiltiga och att kvinnorna dessutom ska få ett skadestånd. 

Den andra nyheten handlar om thailändska bärplockare som år efter år har utnyttjats i den svenska bärindustrin, men som i år faktiskt verkar ha fått lite bättre villkor. Inte överallt, det kommer fortfarande rapporter om hur vissa företag utnyttjar bärplockarna. Men i det här aktuella fallet verkar det stora problemet vara att bärplockarna väljer att plocka bär och sälja även på vilodagarna. De får då även låna bärföretagets bilar och redskap, precis som under sin arbetstid. 

Men är det här verkligen ett problem? Det är ganska lätt att sätta sig in i bärplockarnas situation, de har kommit till Sverige i ett syfte – att tjäna så mycket pengar som möjligt. På den svenska glesbygden finns det dessutom inte särskilt mycket att göra, att de då tar chansen att tjäna lite extra även när de enligt avtalet ska vara lediga är kanske inte så konstigt? Men både Skatteverket och Arbetsmiljöverket är tveksamma till upplägget och Migrationsverket menar att de kanske kan komma att återkalla arbetstillstånden eftersom man ”tänjer på gränserna för villkoren för anställningen”. Trots att det alltså är högst frivilligt som bärplockarna beger sig ut i skogen på vilodagarna. 

Vad människor gör på sin fritid, om de vill vara lediga och vila upp sig eller tjäna lite extra pengar, borde vara var och ens ensak och inget som vare sig arbetsgivare eller klåfingriga myndigheter ska lägga sig i. 

Artikeln har kompletterats med information om bärplockarnas villkor kl 15.22 fredagen den 6 september 2024. /Syre

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV