Startsida - Nyheter

Radar · Basinkomst

Guvernören: Basinkomst måste finnas i nästa budget

En folksamling. Berg i bakgrunden

Han ställer upp i valet till presidentkandidat för ett av landets största partier och vill att basinkomst införs. 
— Universell basinkomst måste finnas i nästa budget, säger Ricardo Quintela, guvernör i delstaten La Rioja, Argentina, under ett möte i mitten av september, rapporterar La Gaceta.

Mötet skedde under den valturné som Ricardo Quintela gör eftersom han kandiderar för att bli ledare, och kommande presidentkandidat, för ett av Argentinas två största partier – Partido Justicialista (PJ)

Partiet har rötter i den så kallade peronismen och på mötet förespråkade Ricardo Quintela en stark stat och att landet behövde genomföra en ”offentlig politik” som skapar en känsla av social rättvisa. 

Han kritiserade även den nuvarande presidenten Javier Milei, som av många anses vara ultraliberal och hotar yttrandefriheten

Ricardo Quintela har tidigare tryckt upp en egen lokal valuta för att rädda delstatens ekonomi efter att Javier Milei kapade den månatliga statliga utbetalningen till delstaterna, rapporterar Omni. Guvernören erbjöd alla offentligt anställda 50⁠ 000 i den nya valören ”chacho” (motsvarande ungefär 400 kronor) och uppmanade lokala affärsidkare att ta emot valutan.

Det är inte första gången som en argentinsk politiker pratar om att införa basinkomst i Argentina. För två år sedan sade den dåvarande vice presidenten Cristina Fernández de Kirchner att Argentina borde börja ”diskutera” införandet av en ”universell basinkomst”, vilket Syre skrev om då.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV