Radar · Utrikes

Satellitkanaler ska ge Ryssland oberoende nyheter

Den oberoende organisationen Reportrar utan gränser (RSF) lanserar ett satellitpaketet med nyhetskanaler som har potential att nå 4,5 miljoner hushåll i Ryssland.

Mycket av materialet i projektet Svoboda – döpt efter det ryska ordet för frihet – ska produceras av ryska journalister som tvingats lämna landet efter invasionen av Ukraina. Till skillnad från media i Ryssland kommer de nio kanalerna i satellitprojektet att stå fria från ryska lagar som kräver att kriget i Ukraina betecknas som en ”särskild militär operation”.

–  Det här handlar inte om propaganda mot propaganda. Det här är oberoende journalistik exporterad från demokratier, mestadels av media i exil, till människor som lever i länder med en despotisk regim, sade RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire vid ett evenemang i Europaparlamentet i Bryssel på tisdagen där satsningen lanserades.

Sändningarna ska bland annat producerats av Radio Sakharov och Novaya Gazeta Europe och administreras av den franska satellitoperatören Eutelsat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV