Radar · Miljö

PFAS-drabbade: ”Människor dör”

Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen, deltar i ett riksdagsseminarium i dag.

De fick rätt i Högsta domstolen om att PFAS i dricksvattnet orsakar personskador. Men än har inga skadestånd betalats ut. Därför deltar drabbade från Kallinge på ett riksdagsseminarium i dag.
– Nu är det dags för staten att ta sitt ansvar, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS- föreningen.

Glädjen blev stor när PFAS-föreningen i december fick rätt i Högsta domstolen om att PFAS i dricksvattnet orsakade personskador. Därefter har drygt 280 personer som druckit av PFAS-vattnet i Kallinge stämt Ronnebys kommunala vattenbolag. Men än har inga pengar betalats ut, och det är oklart vad domen får för konsekvenser. 

– Folk dör. Folk blir sjuka. Vi vill inte processa i tio år till, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS- föreningen.

Forskningen visar att det finns ett tydligt samband mellan PFAS och cancer. Orsaken till att dricksvattnet i Kallinge förgiftades med PFAS var att Försvarsmakten hade använt ett släckskum som innehöll den farliga kemikalien. Därför anser Herman Afzelius att staten borde tvinga Försvarsmakten att betala ut skadeståndet, något som även Miljöpartiet och Liberalerna kräver, rapporterar TT.

Kräver att staten agerar

Några veckor efter Högsta domstolens dom tycktes också försvarsminister Pål Jonsson (M) öppna upp för detta. 

”Utan att föregå den dialog och process som sker, kan jag konstatera att Försvarsmakten hitintills betalat de utgifter som detta orsakat Ronneby Miljö och teknik”, skrev han till P4 Blekinge, rapporterar TT.

Men än så länge har inget konkret hänt. Därför deltar Herman Afzelius på ett seminarium i dag i riksdagen.

– Nu har HD satt ned foten. Staten borde förstå att de måste reglera vad som gäller. 

Riksdagsseminariet anordnas av Naturskyddsföreningen och riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S). Förutom att Herman Afzelius berättar om situationen för Kallingeborna pratar bland annat en toxikolog. Seminariet tar också upp att PFAS och andra miljögifter sprids även på andra sätt än genom brandskum. Till exempel finns PFAS i en del livsmedel och i vattenavstötande funktionskläder, står det på Naturskyddsföreningens hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV