Radar · Integritet

Medieexpert sågar Liberalernas förslag om åldersgräns för sociala medier

Barn ska inte kunna titta på streamingtjänster eller använda sociala medierappar efter klockan 23 på vardagar, tycker Liberalerna.

Liberalerna vill införa olika begränsningar för barns och ungas användning av sociala medier. Bland annat vill partiet se skärpt lagstiftning och en åldersgräns på 15 år för att starta egna konton. Men utspelet sågas av en mediestrateg som SVT talat med.

Liberalerna har tillsatt en arbetsgrupp med namnet “Tema skärm” som ska ta fram förslag för att begränsa tillgången till skärm för barn och unga eftersom partiet menar att sociala medier påverkar ungdomarna negativt.

Regeringen, med skolminister Lotta Edholm (L) i spetsen, säger sig vara “väldigt bekymrad över utvecklingen, rapporterar DN.

Liberalerna tänker sig att den som öppnar ett konto i Sverige måste göra det med exempelvis bank-id, enligt partiledaren Johan Pehrson. På så sätt vill vi hjälpa föräldrar att kunna ta sitt föräldraansvar, säger han.

Dagens åldersgräns på tretton år för sociala medier och andra internettjänster överensstämmer med EU:s dataskyddsförordning. Den vill partiledaren Johan Pehrson höja till femton år.

Han vill även införa ett skärmlås för gruppen barn och ungdomar så att sociala medierappar, streamingtjänster och spel inte ska vara tillgängliga efter klockan 23:00 på vardagar, säger han till Ekot.

”Hittepå-utspel”

Det liberala förslaget om skärmlås har fått en del kritik, bland annat från en mediestrateg som SVT har talat med.

– Att göra enkla utspel som handlar om att begränsa tiden för ungas medievanor utifrån specifika tidsfönster är ju inte rätt sätt att hantera en fråga där det från början krävs ett mycket större föräldraintresse, säger Brit Stakston, som kallar förslaget för ett ”hittepå-utspel”.

Hon anser inte att förslaget är särskilt realistiskt eftersom det finns många sätt att komma runt Liberalernas begränsningar.

– Ett utspel som ger lite uppmärksamhet för ett parti som kanske kämpar om synlighet, säger hon till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV