Radar · Integritet

Förslag: Tvinga skolor att polisanmäla elever

Gör skolor skyldiga att polisanmäla elever som misstänks för brott begångna i skolverksamheten. Det föreslår regeringens särskilde utredare.

Skolan ”ska inte vara en fredad plats, eller en plats där man själv bestämmer vad som ska anmälas”. Det slår utredaren Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE), fast i samband med att ett delbetänkande nu lämnas över till regeringen.

I betänkandet finns även förslag på skärpta krav på att stänga ute obehöriga från skolor och större möjlighet för kroppsvisitation och undersökning av elevers väskor.

I ett första delbetänkande som kom i somras föreslogs att CVE ska få i uppgift att stödja kommuner, socialtjänst, polis och andra aktörer för att förebygga skolattacker.

Det var den föregående S-regeringen som tillsatte skolsäkerhetsutredningen, efter att ett antal attacker skett på skolor där både personal och elever skadats eller dödats.

Därefter har den nuvarande regeringen breddat utredningens uppdrag till att omfatta fler typer av brott. Regeringen har motiverat dessa med att samhället tidigt behöver identifiera barn och ungdomar som löper risk att hamna i kriminella nätverk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV