Glöd · Debatt

SEB – sluta finansiera fossilindustrin

I Skandinaviska enskilda bankens policy finns inga regler mot att låna ut pengar till fossilbolag.

Enligt Fair finance guide ledde Skandinaviska enskilda bankens lån till utsläpp av 34 miljoner ton koldioxid 2020. I ett öppet brev till uppmanar Irma Kjellström och Elvin Landaeus Csizmadia från Ta tillbaka framtiden banken att sluta låna ut pengar till fossilbolag.

Hej Skandinaviska enskilda banken (SEB),

De senaste åren har ni lånat ut hundratals miljarder kronor till fossilbolag som sysslar med kol, olja och gas. I er Sector policy on fossil fuels finns inga bestämmelser mot att ge pengar till fossilbolag och den är full av vaga formuleringar. Experter som granskar era transaktioner ser att ni än i dag ger pengar till bolag som sysslar med fossil expansion.

Detta gör ni medan vi som unga i dag ser världen runt omkring oss trasas sönder. Vi ser vår framtid brinna upp. Vi ser extremhettan i södra Europa. Vi ser hur skördarna i Storbritannien uteblir. Vi ser hur klimatbomber faller allt tätare, som när Derna i Libyen svämmades över och 14 000 människor dog eller försvann. Vi ser hur de senaste tio månaderna varit väl över 1,5 grader varmare än förindustriell tid.

Av de svenska bankerna leder era lån till störst utsläpp av växthusgaser – hela 34 miljoner ton under 2020. Vissa som jobbar hos er säger till oss att anledningen till att ni ser värst ut är att ni är ärligare i era beräkningar än andra och att ni är en industriinriktad bank. Men detta är inte en tävling, utan en fråga om liv och död; om ni som bank i just denna position flyttade era pengar från fossilindustrin skulle samhället ta ett verkligt och konkret steg bort från förstörelse och mot en hållbar omställning. Därför kräver vi av just er: Bryt banden med fossilindustrin!

Ni säger att ni har kvar fossilbolagen som kunder för att hjälpa dem att ställa om, men genom att ge dem pengar möjliggör ni fossil expansion. Ni vet lika väl som vi att fossilbolagen inte har ordentliga omställningsplaner. Att sluta ge fossilbolagen pengar vore det tydligaste sättet att ta ställning för den förändring av samhället som vi behöver och skulle innebära att konkret flytta resurser bort från förstörelsen.

Hålls ni tillbaka från att ta det oundvikliga steget att ge upp fossilbolagen som kunder för att det skulle vara en ekonomisk förlust och socialt obekvämt? Vi ber er att vara modiga och göra det rätta.

Kan vi prata om hur vi tillsammans kan ta oss ur den situation vi befinner oss i, gällande klimatkrisen? Vi vill ha dialog med er, och arbeta gemensamt för en värdig framtid.

Eftersom allvaret i situationen är stort och detta är enormt brådskande räds vi inte att bli obekväma. Vi är redo att störa er verksamhet tills ni bryter banden med fossilindustrin. Vi är också redo att sprida ordet om ert bidrag till den eskalerande klimatkrisen, så långt våra röster når.

Med en önskan om samarbete, och ett löfte om störigt motstånd,

Ta tillbaka framtiden

En faktauppgift är korrigerad den 14 maj kl 15.20 – siffran som anger SEB:s utsläpp är från 2020, inte från 2023. /Syre

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV