Radar · Inrikes

300 miljoner av bidrag till funktionsnedsatta användes inte

Varje år betalas omkring 350 miljoner ut i bidrag till personer med funktionsnedsättning och daglig verksamhet. Men sedan 2018 har 336 miljoner kronor avsatta för detta ändamål ”brunnit inne” och betalats tillbaka till staten, rapporterar DN.

Förr kallades  det ”flitpeng”, nu heter det habiliteringsersättning – pengar som personer med funktionsnedsättning kan få i extra utbetalning när de deltar i daglig verksamhet. Det är ett statligt bidrag som delas ut till kommunerna som i sin tur kan fördela dem vidare. 

Men 336 miljoner kronor i den statliga satsningen har inte nått fram, visar en summering av Socialstyrelsens siffror för 2018-2023, rapporterar DN.

En del kommuner har avstått från hela eller delar av bidraget medan andra har tagit emot medel – som de sedan inte har använt. Sämst i klassen var Aneby kommun i Jönköpings län, som skippade statsbidraget helt under sex år, vilket innebar en förlust på nära 1,7 miljoner kronor för drygt 30 personer som hade kunnat ta del av pengarna. Från och med i år har kommunen däremot infört statsbidraget, meddelar de DN.

Men Judith Timoney på Riksförbundet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning är kritisk. 

– Det finns ingen rimlig ursäkt för att pengarna, avsatta för en mycket utsatt grupp, inte betalas ut till hundra procent, säger hon till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV