Radar · Utrikes

K-pop är svaret på nordkoreanska bajsballonger

soldater städar en gata

Det råder spänd spänning på Koreanska halvön efter att Nordkorea skickat flera ballonger fyllda med avföring och skräp över gränsen till Sydkorea. Nu skickar sydkoreansk aktivist egna ballonger med k-pop som svar.

250 ballonger ska ha skickats sedan i tisdags från Nordkorea, vilket fick Sydkorea att att tillfälligt pausa den militära överenskommelsen från 2018, som finns på plats för att minska på spänningarna vid gränsen, rapporterar al-Jazeera.

Sydkorea kan nu komma att återuppta storskaliga militärövningar vid gränsen, samt att fortsätta sända sydkoreansk propaganda-sändningar, vilket också innefattar utsätta nordkoreanerna för K-pop och nyheter från omvärlden.

Nordkorea menar att ballongerna var ett svar på annan propaganda, som usb-stickor och berättelser som förmedlas över gränsen där avhoppare talar illa om Nordkorea.

Ballongkrig

Diktaturen, som leds av diktatorn Kim Jong-Un, säger att den ska upphöra skicka ballongerna. Men det kan komma att ändras. En aktivistgrupp från Sydkorea säger att de kommer att fortsätta skicka egna ballonger med K-pop och 200 000 flygbland riktade mot Pyongyang. Gruppen, Aktivister för ett fritt Nordkorea, leds den nordkoreanska avhopparen Park Sang-Hak, som har berättat att de redan skickat ut tio ballonger, rapporterar CNN.

Park Sang-Hak blev själv inspirerad av en sydkoreansk propagandaballong på 1990-talet att fly Nordkorea.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV