Radar · Miljö

IEA: Grön energi slår fossilt dubbelt upp under 2024

montörer monterar solpanel

Internationella energiorganet (IEA) förutspår globala investeringar på två biljoner dollar under 2024 i grön teknologi och infrastruktur. Det är dubbelt mot vad som förväntas satsas på fossil energi, rapporterar Reuters.

Det var förra året som förnybara energikällor gick om fossila bränslen för första gången i investeringar. Det här året fortsätter trenden med råge då 2 biljoner dollar, ungefär 20,7 biljoner kronor, förväntas gå till grön energi, tror IEA.

– För varje dollar som går till fossila bränslen idag, kommer nästan två dollar att investeras i rena energikällor, säger Fatih Birol, chef för IEA, till Reuters.

Han tillägger:

– Uppgången för investeringar i ren energi underbyggs av stark ekonomi, kostnadsbesparingar och övervägningar kring energisäkerhet.

Vad IEA räknar som “grön” teknologi och infrastruktur hör solpaneler, vindkraft, kärnkraft, värmepumpar, elfordon, elnät och bränslen med låga utsläpp (low-emissions fuels).

Det är Kina som just nu investerar mest i “rena energikällor”, 675 miljarder dollar, medan Europa beräknas investera 370 miljarder dollar, samt USA 315 miljarder dollar.

I USA kommer 75 procent av den nybyggda energiproduktionen från solpaneler och landet har sett en boom i både installation och produktion av solenergi. Detta enligt en ny rapport av Wood Mackenzie and the Solar energy industries association, rapporterar Reuters.

Boom i solpaneler

Bara under de tre första månaderna har 11,8 gigawatt tillförts i kapacitet. Det motsvarar en effekt motsvarande nästan fyra Forsmark, som har en total installerad elektrisk nettoeffekt på 3 140 megawatt. Förra året tillfördes ungefär 40 gigawatt från solenergi i USA och man förväntar sig liknande investeringar i år.

Satsningarna på solpaneler i USA kommer efter att produktionen och importen av solpaneler tagit fart, samt att det finns flera subventioner och stöd på federal och delstatlig nivå för privatpersoner och företag.

För Sveriges del uppskattar branschföreningen Svensk Solenergi att det kommer installeras 1–1,3 GW solkraft i landet under 2024. Svensk Solenergis prognos är 65 000 installationer av solcellsanläggningar under 2024, vilket är tillbakagång med 32 procent jämfört med 2023, men mer än 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV