Radar · Utrikes

Iran misstänks för mordplaner på svenska judar

Ett iranskt par, kopplade till Irans militära underrättelsetjänst, ska ha planerat mord på judar i Sverige, rapporterar SR Ekot.

Mannen och kvinnan greps i april 2021 i Stockholmsområdet, misstänkta för stämpling till terroristbrott. Några fler detaljer blev aldrig kända då.

Men enligt Ekot är paret hemliga agenter och misstänks ha fått i uppdrag av Iran att planera mordattentat på judar i Sverige. De ska bland annat ha kartlagt minst tre olika judar och samlat på sig adressuppgifter och bilder.

Åklagare Hans Ihrman vill inte kommentera just de uppgifterna. Men han säger att misstankarna om att paret planerade mord i Sverige stärktes under utredningen.

– Det fanns en kartläggning. Det fanns kontakter med Iran. Sen exakt hur det skulle genomföras mot måltavlorna det var där vi inte lyckades få den här nödvändiga bevisningen som hade varit en förutsättning för att kunna väcka åtal.

Paret nekade till brott.

Ekot uppger också att paret fick asyl som afghaner i Sverige 2017, trots att Migrationsverket varnades om att mannen var iranier och jobbade för det iranska revolutionsgardet.

2022 utvisades paret till Iran.