Radar · Miljö

Massdöd av boskapsdjur efter extremhetta i Sydkorea

En person söker svalka i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Flera länder i Asien plågas nu av värmeböljor. I Sydkorea har minst 13 dödsfall rapporterats och 303 000 boskapsdjur dukat under i sviterna av två månaders extremhetta, skriver The Korea Times.

Juni blev den varmaste månaden som uppmätts i Sydkorea och följdes av en ovanligt varm julimånad, med fyra gånger fler dagar med värmeböljor än normalt, skriver The Korea Times. Tidningen skriver också i en separat artikel att mellan den 11 juni och 5 augusti har 303 000 boskapsdjur dött på grund av extremhettan, däribland 277 000 grisar. Den nuvarande värmeböljan väntas fortsätta i tio dagar till, enligt landets Meteorologiska institut som citeras av tidningen.

Även från Japan och Kina kommer rapporter om svåra värmeböljor. Men också skyfall och i söndags fick myndigheter i Kina order om att vara på sin vakt mot väntade översvämningar, enligt nyhetsbyrån Xinhua som sajten Carbon brief citerar. Honkongbaserade South China Morning Post skriver att Kina nu testas av fler plötsliga våldsamma episoder av extremväder. 

I Japan var juli månad den varmaste som uppmätts med en medeltemperatur på 26,22 grader, skriver The Asahi Shimbun. Den genomsnittliga dagstemperaturen i fjol, juli 2023, var 25,96 grader, vilket då slog rekordet från 1978 för första gången på 45 år. Medeltemperaturen i juli 2022 var 25,24 grader, den sjunde högsta som uppmätts, medan medeltemperaturen 2021 var 25,15 grader, den åttonde högsta som uppmätts.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV