Radar · Miljö

Greta Thunberg gripen vid klimataktion i Haag

Klimataktivisten Greta Thunberg deltog i en klimatprotest av Extinction rebellion nära det nederländska parlamentet i Haag den 6 april 2024.

Klimataktivisten Greta Thunberg har gripits tillsammans med ett antal andra aktivister från Extinction Rebellion vid en klimatdemonstration i Haag på lördagen, uppger AFP.

Greta Thunberg anslöt sig på lördagen till en demonstration, arrangerad av Extinction Rebellion, XR, i den nederländska huvudstaden Haag för att protestera mot de fortsatta subventionerna till fossilindustrin. Hon och flera andra aktivister greps i samband med demonstrationen, rapporterar Agence France-Presse.

– Det är viktigt att demonstrera i dag eftersom vi lever i ett planetärt undantagstillstånd, säger Greta Thunberg till den franska nyhetsbyrån, och fortsätter:

– Vi måste göra allt för att undvika den krisen och för att rädda människoliv.

”Vi är ostoppbara”

Skanderande klimataktivister med nätverkets flaggor och plakat med budskap som ”Vi är ostoppbara – en annan värld är möjlig” och ”Detta är en återvändsgränd” marscherade från stadens centrum mot motorvägen A12. Inför demonstrationen uppgav Extinction Rebellion att de skulle blockera huvudvägen in till Haag, men tung polisnärvaro inklusive poliser till häst, hindrade aktivisterna från att ta sig ut på vägen, rapporterar The Guardian.

En grupp aktivister satte sig på en annan väg och greps efter att inte ha följt polisens order att lämna platsen. Aktivister har blockerat motorvägen, som går förbi där det nederländska parlamentet tillfälligt huserar, över 30 gånger i protest mot att det inte finns planer på att minska subventioner till fossila bränslen förrän tidigast 2030 trots ett brett folkligt stöd.

Ny kampanj utlyst

Greta Thunberg och ett antal andra aktivister frihetsberövades och sattes i en väntande buss medan polisen arresterade fler, uppgav en AFP-korrespondent. Polisen ska ha varnat för att ”våld kan användas” om demonstranterna intog vägen. Totalt hade omkring 100 aktivister samlats.

Extinction Rebellion är systemkritiskt nätverk som beskriver att de utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad för att kräva radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen. Demonstrationen kommer inför att regeringen ska debattera fossila subventioner i juni, enligt den franska nyhetsbyrån.

”En stor internationell kampanj mot fossila subventioner har precis utlysts vid sidan av A12. 30 rörelser från 15 länder kämpar nu för ett slut på europeiska fossilsubventioner under namnet United for Climate Justice”, skriver Extinction Rebellion Nederländerna på X.

Texten har uppdaterats under dagen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV