Startsida - Nyheter

Radar

Dom: EU-avtal med Marocko som rör Västsahara ska upphöra inom ett år

EU-domstolen fastslår på nytt Västsaharas rätt till självbestämmande.

I en ny dom den 4 oktober bekräftar EU-domstolen (CJEU) att handelsavtal mellan EU och Marocko från 2019 om fiske och jordbruk i det av Marocko ockuperade Västsahara är ogiltiga. Enligt domstolen bryter avtalen mot folkrätten eftersom Västsaharas folk inte tillfrågades om avtalen, rapporterar Europaportalen. Avtal kan vara giltiga om västsaharierna ges tydliga fördelar, men så är inte fallet.

Nätverket Western Sahara resource watch, WSRW, kallar det en historisk dom i ett pressmeddelande.

– Beslutet markerar en betydelsefull seger för folket i Västsahara. Det är nu dags för EU att respektera domarna från sin egen domstol: Västsahara är inte Marocko och kan inte inkluderas i EU:s avtal med ockupanten, säger Sara Eyckmans från WSRW, i uttalandet, och fortsätter:

– Vi uppmanar alla privata företag som deltar i Marockos plundring av Västsaharas resurser att respektera rättsstatsprincipen och omedelbart avsluta sin inblandning i den sista kolonin i Afrika. De utländska företag som arbetar för Marocko i Västsahara måste verkligen vara medvetna om den lagliga gråzonen de verkar i.

Domen innebär att alla befintliga avtal som inkluderar Västsahara måste upphöra inom ett år, enligt domstolen, som bekräftade tidigare avgöranden vilka upphävt tillämpningen av avtal mellan EU och Marocko på Västsahara.

När kolonialmakten Spanien lämnade Västsahara 1975 tog marockanska styrkor över. Sedan dess ockuperar Marocko stora delar av landet trots att Västsaharas befrielserörelse Polisario har utropat en självständig stat. Många västsaharier lever i flyktingläger i Algeriet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV