Radar · Mänskliga rättigheter

Rapport: Kvinnorättsförsvarare möts av hat och trakasserier

En rapport från Kvinna till kvinna visar att många aktivister trakasseras för deras arbete med hot och förolämpningar.

Många kvinnorättsförsvarare utsätts för hot och förolämpningar i sitt dagliga arbete. Det visar en rapport som organisationen Kvinna till kvinna har sammanställt inför 8 mars.

I rapporten från Kvinna till kvinna berättar intervjupersonerna om hur de har utsatts för trakasserier, hot om våld, och hur de hånas och förolämpas. Bland annat har högerextrema personer dykt upp på möten, rapporterar Fempers.

– Risken finns att ingen i Sverige längre vågar driva jämställdhetsfrågor om den här utvecklingen fortsätter, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare vid Kvinna till kvinna, i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på enkätsvar från 458 kvinnorättsförsvarare, hbtqi-aktivister, samt andra aktivister från 67 länder och genomfördes under 2023. Det är en återkommande rapport som Kvinna till kvinna gjort under ett decennium.

Hot mot anhöriga

Jämfört med föregående år har situationen försämrats betydligt för kvinnorättsförsvarare. Inte bara attackeras de direkt, även deras familjer har blivit måltavlor för hot och trakasserier. Rapporten citerar en undersökning från Göteborgs universitet som bedömer att den globala situationen för demokrati har sjunkit drastiskt och motsvarar nivån för 1986.

Vidare noterar rapporten att tre av fyra svaranden har blivit trakasserade eller hotande på grund av deras aktivism. Det är en ökning med 15 procent sedan den tidigare rapporten för två år sedan.

En av de som har drabbats är journalisten Bilan Osman som har utsatts för hot och hat. Hon har numera skyddad identitet och har blivit mer försiktig med vad hon säger efter att ha trakasserats av personer från extremhögern.

– Vi har gått över en gräns när en av Sveriges mer profilerade journalister inom feminism och antirasism blir misshandlad och tvingas byta bostad, säger Petra Tötterman Andorff.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV