Radar · Arbetskritik

Bättre för njurarna med kortare arbetsdag

Risken för att sockerrörsarbetare i bland annat El Salvador dör i akut njursjukdom skulle minska om arbetsdagen kortades, visar ny forskning.

Njurarna riskerar att ta stryk på grund av klimatkrisen. Ett sätt att komma åt problemet är kortare arbetsdagar.
– Det blir inte populärt bland arbetsgivarna, säger forskaren Jason Glaser till DN.

Klimatkrisen påverkar hälsan på flera sätt, vilket Dagens Nyheter nyligen rapporterat om. Forskare kan nu bevisa att exempelvis sockerrörsarbetare i Mellanamerika i högre grad drabbas av sjukdom och skador på grund av den varmare temperaturen.

Framför allt är det njurarna som riskerar att ta stryk. Ett sätt att minska risken för akut njursjukdom är att förkorta arbetsdagen, enligt Jason Glaser vid La Isla Network, ett oberoende forskarnätverk med fokus på arbetsmiljöfrågor.

– Det blir inte populärt bland arbetsgivarna, men vi har visat att en förkortad arbetsdag inte bara ger färre fall av njursjukdom och färre skador bland arbetarna, utan också att antalet skördade ton sockerrör faktiskt blir fler under varma dagar, eftersom arbetet blir mer effektivt, säger han till DN.

Även bland skördearbetare på vinfält i USA och i Europa har flera dödsfall på grund av akut njursjukdom redan förekommit, enligt Jason Glaser. 

Orsaken till att just njurarna far illa hänger ihop med att organet är med och styr kroppstemperaturen genom att reglera vätske- och saltbalansen i kroppen. Ju varmare det blir, desto mer belastning på njurarna i och mer att vi måste dricka mer. Risken för vätskebrist ökar också. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV