Radar · Miljö

Klimatkompenserade burgare här – hunger i Uganda

Max logotyp, Sveriges godaste burgare.

Hamburgarkedjan Max är ett av flera svenska företag som finansierat trädplanteringsprojekt i Uganda för att kompensera klimatutsläpp, något som skapat matbrist för afrikanska bönder, enligt Aftonbladets reportage.

Flera familjer på plats vittnar om att de hoppade på projektet och planterade träd, för att sedan inte få utlovade betalningar. Nu har plantagen trängt ut deras gröder, vilket lett till svält och bönderna har börjat hugga ner träden.

Klimatkompensation handlar om att kompensera för en produkts klimatavtryck. En hamburgare släpper ut omkring tre kilo koldioxid och Max uppger att de betalar för träd som tar upp motsvarande 110 procent av klimatgaserna, enligt Aftonbladet.

Den svenska hamburgerkedja uppges vara den största kunden av kol­krediter från organisationen Ecotrust, men även fackförbund, resebyråer och restauranger har köpt.

Miljövetaren David Kureeba, som har gjort En fallstudie om hur klimatkompensation misslyckas, kallar det ”klimat­kolonialism”.

– Vi är 45 miljoner människor som trängs i Uganda och de allra flesta lever redan på hungergränsen. De har ingen mark att avvara, säger han till tidningen.

Kaj Török, hållbarhetschef på Max, skriver i en kommentar att ”de tar mycket allvarligt på dessa påståenden och kommer att kommer att kräva en uppföljning av det företag som sålt kolkrediterna”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV