Radar · Miljö

Demokrati och dricksvatten på Naturskyddsföreningens konferens

I helgen pågår Naturskyddsföreningens rikskonferens 2024. Där ska omkring 500 medlemmar diskutera ämnen som förlust av biologisk mångfald och hot mot Vänerns dricksvatten, rapporterar Landets Fria Tidning.

Rikskonferensen den 3–5 maj i Jönköping kallas Skydda det som inte får försvinna. Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen, uppger att rubriken syftar på att de ser en stor förlust av biologisk mångfald och att klimatet förändras snabbt, vilket i sin tur sätter press på djur, natur, livsmedelsproduktion och infrastruktur.

– Parallellt med detta ser vi också en oroande tendens för civilsamhällets utrymme att agera och Sverige faller i demokratiranking. Det är också något som vi kommer ta upp under helgen, säger hon till Landets Fria Tidning, och fortsätter:

 – Ur ett lokalt perspektiv kommer fokus att ligga på sjön Vättern, som är en av Sveriges största dricksvattentäkter och försörjer flera hundra tusen svenskar med dricksvatten. Dricksvatten är ett exempel på något som måste skyddas, och sjön står inför stora utmaningar kopplade till ett förändrat klimat, planerad gruvdrift och miljögifter som PFAS.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) kallas den stora grupp kemikalier, som har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. PFAS hittas bland mycket annat i stekpannor, funktionskläder samt brandskum, och kan tas upp av levande varelser och lagras i till exempel levern och blodet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV